MISTERIJA LIKVIDACIJE ENVERA HADRIJA: Kako je Služba godinama ubijala u inostranstvu i kakve veze Nana ima s tim (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić, Public

lude devedesete

MISTERIJA LIKVIDACIJE ENVERA HADRIJA: Kako je Služba godinama ubijala u inostranstvu i kakve veze Nana ima s tim (FOTO) (VIDEO)

Policijski izvori su godinama tvrdili da je ova "simbioza" DB i kriminalaca krenula od Darka Ašanina
Objavljeno: 23:06h

Saradnja Državne bezbednosti i kriminalaca, koji su bili birani za "radove u inostranstvu", višedecenijska je i javna tajna.

Državna služba unajmljivala je momke iz podzemlja za likvidacije političkih neistomišljenika u inostranstvu, a jedna od žrtava je i Albanac Enver Hadri, nekadašnji predsednik Pokreta za ljudska prava, koji je ubijen u Briselu 1990. godine.

Policijski izvori su godinama tvrdili da je ova "simbioza" DB i kriminalaca krenula od Darka Ašanina.

Ašanin je uhapšen u Grčkoj, dok je letovao s porodicom u avgustu 1994. godine, i to za učešće u ubistvu Hadrija. Iako su ga Belgija i Nemačka tražile, do izručenja nije došlo, jer je verovatno "izmišljeno" krivično delo u Srbiji zbog kog je tražen. No, umesto u zatvoru, završio je u bolnici, pa potom na slobodi.

foto: Public

Ašaninovo ime se još jednom pojavilo u medijima. On je s Veselinom Vukotićem i Andrijom Lakonićem sedeo u klubu "Nana" 24. marta 1990. godine, kada je Lakonić ubijen. Kako je Newsweek pisao, priče s ulice govorile su da se među bliskim saradnicima desio konflikt - i to oko poslova koje su radili za državu!

Spekulisalo se da su Ašanin, Lakonić i Vukotić učestvovali u likvidaciji Hadrija, a da je Lakonić jednostavno - previše pričao o tome!

foto: Dragana Udovičić

Ova trojka je, tvrde beogradski mediji, dugo učestvovala, po nalogu tajne policije, u zastrašivanjima i premlaćivanjima, ali i ubistvima političkih aktivista u inostranstvu, koji su radili protiv Jugoslavije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.