Vlada usvojila Predlog budžeta za 2017. godinu, sledi rasprava!
Foto: Stefan Jokić

brojke su gotove

Vlada usvojila Predlog budžeta za 2017. godinu, sledi rasprava!

Ovim predlogom budžeta planirani su prihodi u iznosu od 1. 092,9 milijarde dinara, a rashodi 1.162 milijardi
Objavljeno: 16:06h

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja učešća javnog duga u BDP koje je započeto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovođenja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zahvaljujući uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, čime se obezbeđuje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike. Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

foto: Fonet

Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

Predlog budžeta će uskoro biti dostavljen Skupštini Srbije.

Rasprava o toj temi počinje u ponedeljak.

(Espreso.co.rs / RTS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.