NE PLATIŠ RAČUN ZA TELEFON, NEMA KREDITA OD BANKE! Novi uslovi za podizanje para!
Foto: Petar Lazović

novo pravilo?

NE PLATIŠ RAČUN ZA TELEFON, NEMA KREDITA OD BANKE! Novi uslovi za podizanje para!

- Sve je više problematičnih kredita, pa će na ovaj način banke imati bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnog klijenta - navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu
Objavljeno:

Svetska banka je, između ostalog, navela da naša zemlja "nosi negativan poen jer se podaci od kompanija koje pružaju nefinansijske usluge ne uključuju u izveštaje kreditnog biroa". U tom smislu, prioritet za unapređenje je proširenje informacija kojima raspolaže kreditni biro.

- Slično kao u razvijenim evropskim zemljama, kreditni biro treba da sadrži podatke o svakom pojedinačnom građaninu. To znači izmirenje poreskih obaveza, plaćanje komunalija, taksi, računa - rekao je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije

Prema saznanjima "Blica", mobilni operateri koji posluju u Srbiji zajedno će nastupiti oko ovog predloga Svetske banke.

foto: Stock

- Kreditni biro je već pokrenuo zahtev za dostavljanje ove vrste podataka. Trenutno se čeka mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - navode u jednoj od telekomunikacionih kompanija.

A da je u kreditni biro potrebno ubaciti što više podataka, smatra i dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

- Slično kao u razvijenim evropskim zemljama, kreditni biro treba da sadrži podatke o svakom pojedinačnom građaninu. To znači izmirenje poreskih obaveza, plaćanje komunalija, taksi, računa mobilnih telefona i slično. Za početa Hanić.

Prema njegovim rečima, važno je imati kompletne informacije u kreditnom birou o svim korisnicima kredita.

- Na taj način se smanjuje rizik da se odobri kredit onima koji neće uredno vraćati dugove - objašnjava Hanić.

(Espreso.co.rs/ Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.