U jednom mestu u Srbiji plata je veća od 90.000 dinara. Da li je to vaš grad?
Foto: AP

verovali ili ne

U jednom mestu u Srbiji plata je veća od 90.000 dinara. Da li je to vaš grad?

Tekstovi o prosečnim platama uglavnom razbesne sve. Da li će to i sad biti slučaj?
Objavljeno: 13:38h

Na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog kraja po zaradama prednjače niška Gradska opština Cveni Krst sa prosečnom majskom zaradom od 48.760 dinara i Pirot sa zaradom od 46.910 dinara. Neto zarada zaposlenih u ostalim opštinama u ta tri okruga kreće se uglavnom oko 30.000 dinara. Najniža zarada na tom području evidentirana je u opštini Gadžin Han - 27.801. dinar.

foto: Stock

Posle dužeg vremena stanovnici opština u niškom kraju ne nalaze se na samom dnu lestvice primanja u zemlji. U maju je najniža prosečna plata zabeležena u Apatinu - svega 22.772 dinara i u Priboju 24.054 dinara. Zvanična statistika takođe pokazuje da su prosečne neto majske plate u Srbiji ove godine nominalno jednake platama isplaćenim u maju 2015. godine, dok su realno manje za 0,7 dosto.

foto: Stefan Jokić

Prosečna majska plata manja je od ovogodišnje prosečne aprilske plate za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto, a statističari ovaj pad objašnjavaju dinamikom isplate. U Republičkom zavodu za statistiku navode da su krajem aprila, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja. - Pored toga, u aprilu je izvršena isplata bonusa za prvi kvartal 2016. godine, što je takođe uticalo na pad zarada isplaćenih u maju - dodaje se u saopštenju zavoda.

(Espreso.co.rs/ Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.