KADA KOMPLETNO BOLOVANJE IDE NA TERET POSLODAVCA? Ovde postoji 1 začkoljica, evo o čemu se radi (VIDEO)
Ivan Obućina, Foto: Printscreen/TikTok/knjigar_strasni

POVREDA NA RADU I BOLOVANJE

KADA KOMPLETNO BOLOVANJE IDE NA TERET POSLODAVCA? Ovde postoji 1 začkoljica, evo o čemu se radi (VIDEO)

Svaki zaposleni može da pretrpi povredu na radu, ali mora da dokaže tu uzročnu vezu između povrede i procesa rada koji je obavljao kada je pretrpeo povredu

Objavljeno:

Svima je poznato da povreda koja se desi na radu povlači određene posledice u smislu prava zaposlenog i obaveza poslodavaca.

To se najpre odnosi na naknadi štete i plaćanju naknade zarade tokom odsustva zbog povrede.

Knjigovođa Ivan Obućina, koji na platformi TikTok pravi sadržaj koji se odnosi na prava i obaveze radnika ali i poslodavaca, podelio je video u kom je objasnio šta se dešava sa zaradom u slučaju povrede na radu.

"U slučaju povrede na radu, kompletno bolovanje ide na teret poslodavca. Tu postoji jedna začkoljica. Gleda se prosek zarada u prethodnih 12 meseci. Ukoliko zaposleni nije radio 12 meseci, recimo, radio je tri meseca, takođe se umanjuje prosek i onda se saberu ta tri meseca i podeli se sa 12 meseci. To će, verovatno, ispasti manje od minimalca ali zakon kaže da ne može bolovanje biti manje od minimalca. Tako da je ispravno da se prima 100 odsto zarade ukoliko ima uslova za to. Naravno, ako se radi godinu dana unazad ako nije, najmanje prima minimalac", naveo je Obućina.

@knjigar_strasni

U slučaju povrede na radu, bolovanje ide na teret poslodavca 🏢, ali postoji začkoljica... Pogledajte video da saznate više! 💡 #povredanaradu #zarada #bolovanje #zakon #minimalac

♬ original sound - Ivan Obućina

Podsetimo, da bi se neka povreda smatrala "povredom na radu" mora da bude u prostornoj, uzročnoj, vremenskoj i posledičnoj vezi sa radom.

Svaki zaposleni može da pretrpi povredu na radu, ali mora da dokaže tu uzročnu vezu između povrede i procesa rada koji je obavljao kada je pretrpeo povredu. Na zaposlenom je da dokaže da je pretrpeo povredu, odnosno da je do povrede došlo zbog obavljanja posla.

Na pitanje kako zaposleni može da dokaže da je pretrpeo povredu na radu, advokat Nikola Panjković je gostujući na TV Prva objasnio da zaposleni treba da prijavi svoju povredu.

"Treba da obavesti poslodavca da je pretrpeo povredu i treba da ode kod svog lekara i da se konstatuje povreda. Kada zaposleni prijavi povredu, poslodavac je dužan da obavesti inspekciju rada o tome i nakon toga treba da sastavi izveštaj u roku od 24 sata nakon pretrpljene povrede odnosno od saznanja za povredu i da taj izveštaj dostavi lekaru koji je pregledao zaposlenog kako bi lekar dopunio izveštaj. Kada poslodavac od lekara dobije povratnu informaciju, on to dostavlja nadležnoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje", objasnio je Panjković.

Inspekcija rada je dužna da utvrdi da li je povreda opravdana. Određena komisija sprovodi postupak vanrednom kontrolom - izlaze na teren, u prostorije poslodavca, i utvrđuju da li je do te povrede došlo krivicom zaposlenog ili poslodavca.

"Svaki poslodavac ima obavezu da svakom zaposlenom obezbedi bezbednost na radu", naglasio je advokat.

Zakon o radu nalaže da je zaposleni dužan da prijavi svaku eventualnu nepravilnost poslodavcu pre nego što do povrede dođe.

"Ne može poslodavac da odgovara za svaku vrstu nepažnje zaposlenog. To što je zaposleni nepažljiv nije njegova greška ukoliko je obezbedio sve uslove za rad", istakao je Panjković.

Bonus video:

01:52

Više od 60 odsto ljudi ima novi sindrom, psihijatri upozoravaju na simptome PREMORA

(Espreso / TikTok knjigar strasni/ Prva/ b92/ Prenela m.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.