NIKOLA "DONEO" PARIZ U BEOGRAD: Stekao ogromno iskustvo, kod nas širi BIZNIS - nudi isključivo OVAJ PROIZVOD (FOTO)
Nikola Petrović, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/MAISONDUVIN.RS

pokrenuo dobar biznis

NIKOLA "DONEO" PARIZ U BEOGRAD: Stekao ogromno iskustvo, kod nas širi BIZNIS - nudi isključivo OVAJ PROIZVOD (FOTO)

Nikola Petrović došao iz Pariza, pa otvorio vinoteku u Beogradu

Objavljeno: 20:21h

Za 11 godina, koliko je živeo u Francuskoj, Nikola Petrović (37) je mnogo toga naučio o francuskoj kulturi i gastronomiji, posebno o vinima, a proputovao je Francuskom uzduž i popreko, od Bresta do Marselja, od Kaena do Bordoa.

Dugo je razmišljao o povratku u Srbiju, u zemlju u kojoj je rođen 1987. godine i gde je odrastao, a onda mu je pre nekoliko godina na pamet pala neobična poslovna ideja, koja nije postojala na domaćem tržištu: da u Beogradu otvori vinoteku koja bi nudila isključivo francuska vina.

Njegova višegodišnja zamisao ostvarila se u maju 2023. godine, nekoliko meseci nakon preseljenja u Srbiju, a Maison du vin (Kuća vina) dobila svoje mesto u Bulevaru Kralja Aleksandra.

- Kada su se spojile moje tri ljubavi prema vinima, Francuskoj i Srbiji, rešio sam da se vratim u rodni grad.

Nikola Petrović
foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/MAISONDUVIN.RS

- Francuska vina godinama istražujem, a za 11 godina sam sa prijateljima i samostalno posetio stotinak porodičnih francuskih vinarija. Videvši da u Srbiji nema prodavnica koje nude isključivo vina iz Francuske, rešio sam da takav posao donesem u Beograd i da ga pokrenem porodično - priča mi Nikola.

Realizacija nije bila jednostavna, kaže on.

Odabir vinarija kojih u Francuskoj ima na hiljade, zatim organizacija direktnog uvoza i papirologija oko carine i prevoza, iziskivali su višemesečne pripreme.

Ipak, pored svih problema koje je imao na ovom poslovnom putu, Nikola kaže da je zadovoljan i, pre svega, srećan što se vratio u svoju zemlju u kojoj je uvek u kontaktu sa nekadašnjim sunarodnicima Francuzima i sa njihovom kulturom.

Pored kvalitetnih vina u njegovoj ponudi, od kojih 60 procenata čine organska vina (u Francuskoj poznata kao „bio“) bilo mu je važno da i cene budu pristupačne kupcima iz Srbije.

- Gledali smo da ponudimo kvalitetna vina po pristojnoj ceni. Najjeftinije je vino iz Gaskonje i ono košta 1.200 dinara, a oko 40 procenata vina kod nas koštaju od 1.800 do 2.500 dinara. Naskuplje je organsko crveno vino iz Bordoa, kupaža kabernea i merloa, čija flaša košta 9.000 dinara.

Nikola Petrović
foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/MAISONDUVIN.RS

Nikola kaže da naši ljudi vole francusku kulturu, da uprkos svim istorijskim događajima ipak pamtimo francusko-srpsko prijateljstvo tokom Prvog svetskog rata, bratimljenje boemske četvrti u Parizu Monmartra i beogradske Skadarlije, kao i da tradicionalno volimo Pariz i modu, gastronomiju i stil koji stiže odande.

- Vina su počela privatno da me zanimaju odmah nakon preseljenja u Pariz. Počeo sam da se susrećem sa vinskom kulturom, gastronomijom, tamošnjim načinom i stilom života, tako da mogu reći da sam se brzo zaljubio u vina.

Pošto sam živeo u Parizu 7, a Sena mi je bila blizu, često sam provodio vreme na betonskom obodu pored reke, sa prijateljima, uz vino. Francuzima je dovoljno da pozovu društvo, ponesu ćebence, flašu vina i čaše i nađu mesto za uživanje – u parku ili pored vode.

- Francuzi umeju da uživaju u životu. Uz ručak ili uz večeru obavezna im je jedna čaša vina. Tamo sam dosta naučio o drugačijem stilu života nego u Srbiji. Slobodno mogu da kažem da sam unapredio sebe u sredini u kojoj se spaja mnogo kultura i gde se svuda vidi raznolikost nacija - kaže Nikola.

U Beogradu je završio fakultet i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, a život ga je nakon toga odveo u Grad svetlosti.

Nikola Petrović
foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/MAISONDUVIN.RS

Njegovom povratku u Srbiju najviše se obradovao otac, ali i sestra kao zagovornik bratovog povratka, koja je čelo porodice otkad im je majka preminula.

Da bi kupcima olakšali uparivanje vina i hrane, na svaku flašu zalepili su dodatne etikete na kojima piše koje vino se predlaže uz koju hranu.

- Sarađujemo sa porodičnim vinskim kućama. To nisu male vinarije, već ozbiljna imanja sa površinom zasada i preko 12 hektara, koji se vekovima nasleđuju s generacije na generaciju. Zbog toga sam imao saradnika somelijera koji mi je pomogao oko odabira vina koja ću prodavati u Srbiji.

- Pošto je i moj posao porodičan, želeo sam da imamo u ponudi porodične vinske kuće jer su one veoma kvalitetne i sa tradicijom dugom i po 300 godina, nisu komercijalizovane, a cena im je samim tim pristupačnija - rekao je Nikola za Priče sa dušom.

Bonus video:

00:44

Vino ili paradajz

(Espreso/Priče sa dušom/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.