PRINČEVI POKAZALI DA POŠTUJU TRADICIJU: Filip i Mihailo sa ponosom orezali vinovu lozu u srpskoj Toskani (FOTO)
Prinčevi orezuju vinovu lozu, Foto: RINA

sveti trifun

PRINČEVI POKAZALI DA POŠTUJU TRADICIJU: Filip i Mihailo sa ponosom orezali vinovu lozu u srpskoj Toskani (FOTO)

Od davnina, u Topoli vinograde poseduje i kraljevska dinastija Karađorđević

Objavljeno:

Sveti Trifun kao slava vinogradara obeležava se u srpskoj Toskani u kojoj je na prostranim plantažama zasađeno na hiljade vinskih čokota i najbolje sorte grožđa. Na ovaj datum se simbolično orezuja vinova loza zarad rodne godine i berićeta, a ovaj običaj i staru tradiciju poštuju i prinčevi Filip i Mihailo Karađorđević.

- Veruje se da je najbolje vreme za prve radoveu vinogradu upravo posle 14. februara. Značajna je promena klime kod nas, berba se radila u oktobru a sada se pomera jer je godina više sunčana. Količina vode koju je vinova loza morala da primi tokom zime je oskudna. Rezidba je vrlo bitna jer se uz pomoć nje koriguju svi ostali procesi. Vina se prave u vinogradu i rezidbom se programira budući prinos“, rekao je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra Prvog.

Od davnina, u Topoli vinograde poseduje i kraljevska dinastija Karađorđević, a princ Mihailo koji se vratio na svoju dedovinu takođe se oprobao u orezivanju vinove loze.

1 / 3 Foto: RINA

- Oduvek u srcu nosim svoj rodni kraj, odgovara mi ambijent i nisam uopšte imao dilemu da li da živim ovde ili u velikom gradu. Moja supruga Ljubica i kći Natalija su ovde samnom, i upravo zbog naše devojčice ova priroda protkana istorijom je od izuzetne važnosti. Svi istorijski elementi značajni su za naš narod zbog identiteta, da sačuvamo korene i običaje, pa tako i danas kada se orezuje loza, došao sam da sa ponosom radim ono što su moji preci započeli davnih godina“, izjavio je ranije za RINU princ Mihailo Karađorđević.

Prema njegovim rečima, strancima je Topola veoma bitna, jer upravo na mestu gde se gradila srpska istorija, običaji se i danas čuvaju od zaborava.

Bonus video:

00:29

KRUŠEVAČKI POLICAJCI PRETRESLI MU KUĆU, A ONDA SA BUDAKOM POŠLI U VINOGRAD: Evo šta je krio u zakopanim buradima! (VIDEO)

(Espreso/RINA/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.