KOJI PENZIONERI IMAJU PRAVO NA DODATNU POMOĆ DO KRAJA GODINE? Jedan uslov je KLJUČAN
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

KOJI PENZIONERI IMAJU PRAVO NA DODATNU POMOĆ DO KRAJA GODINE? Jedan uslov je KLJUČAN

Solidarna pomoć koja se dodeljuje korisnicima penzija podrazumeva tipizirane pakete

Objavljeno:

Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, pored besplatne desetodnevne rehabilitacije penzionera u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, kao i davanja određenih pogodnosti korisnicima penzija koji su korisnici penzionerskih kartica, propisuje i treći vid društvenog standarda penzionera – solidarnu pomoć.

O detaljima u vezi sa dodelom solidarne pomoći, kriterijumima i sredstvima koja se izdvajaju za ove namene, nešto više je ispričala Jelena Bučevac, rukovodilac finansijsko-računovodstvenih poslova u Sektoru za finansijske poslove u Direkciji Fonda, zadužena za koordinaciju sprovođenja Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO.

– Kako je predviđeno Pravilnikom, solidarna pomoć koja se dodeljuje korisnicima penzija podrazumeva tipizirane pakete koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu, u cilju unapređenja standarda korisnika penzija. Kada je reč o raspodeli sredstava za solidarnu pomoć, sredstva predviđena za ove namene raspodeljuju se po opštinskim udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija prema broju penzionera čija visina ne prelazi iznos najniže penzije u skladu sa Zakonom o PIO. Dakle, osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije koja ne prelazi najniži iznos penzije, a za ovogodišnju dodelu solidarne pomoći taj iznos je 20.631,53 dinara – objašnjava Jelena Bučevac.

Ona navodi da Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO propisuje da se na nivou opštinskih udruženja, odnosno odbora korisnika penzija, formira komisija koja objavljuje poziv za dodelu solidarne pomoći, prima prijave, utvrđuje ranglistu, overava je i objavljuje na oglasnoj tabli, a nakon toga se formira i drugostepena komisija koja je zadužena za odlučivanje po prigovorima.

– Kako je propisano, prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći prednost ima samohrani korisnik ili korisnik u višečlanom domaćinstvu u kome je jedini izvor prihoda penzija koja ne prelazi najniži iznos penzije, kao i navršene godine života korisnika, pri čemu prioritet imaju penzioneri koji su stariji – kaže Jelena Bučevac za Glas osiguranika i dodaje da su na ovaj način sredstva pravičnije raspodeljena, a pomoć usmerena prema najugroženijima.

Prilikom realizacije dodele solidarne pomoći penzionerima, udruženja i odbori korisnika penzija su u obavezi da obezbede dostupnost ovih vidova društvenog standarda svim penzionerima, na isti način i pod istim uslovima bez obzira na članstvo u penzionerskim organizacijama, kao i transparentnost u postupku. Neka udruženja su sve već obavila i dodelila pakete najugroženijim korisnicima, a kod nekih su konkursi i dodele u toku.

– Ukupna sredstva za ove namene u 2023. godini iznose nešto više od 51,5 miliona dinara, a koliko će korisnika na nivou svakog udruženja dobiti ovu vrstu pomoći zavisi od opredeljenih sredstava i cene unificiranih paketa. Svi paketi solidarne pomoći biće podeljeni do kraja godine – navodi sagovornica. Kada je reč o protekloj godini, na ime solidarne pomoći korisnicima penzija su opredeljena sredstva u iznosu nešto većem od 52 miliona dinara, a utrošeno je 93 odsto ukupno planiranih sredstava za ove namene.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Sred­stva name­nje­na za dru­štve­ni stan­dard

Da podsetimo, Finansijskim planom Fonda PIO za 2023. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, za finansiranje troškova desetodnevne rehabilitacije korisnika penzija u nekoj od banja Srbije izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava namenjenih za društveni standard penzionera, što je ove godine iznosilo 593,7 miliona dinara.

Preostalih 15 procenata od ukupnog iznosa, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja se za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, i solidarne pomoći korisnicima penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu.

Podsećamo da će se, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto izdvajati najviše do 0,15 procenata ukupnih prihoda Fonda po osnovu doprinosa. To će najviše uticati na povećanje broja korisnika koji će moći da odu na oporavak o trošku Fonda PIO u neku od banja Srbije, jer za ovaj vid društvenog standarda vlada najveće interesovanje. Po oglasu iz 2023. godine na besplatnu rehabilitaciju je upućeno oko 15.000 korisnika penzija, a podneto je gotovo 84.000 prijava.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani / V.P. / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.