NIJE SAMO RODITELJ U OBAVEZI DA PLAĆA ALIMENTACIJU! I baba i deda mogu da daju PARE ZA UNUKE i to u OVA TRI SLUČAJA
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

alimentacija

NIJE SAMO RODITELJ U OBAVEZI DA PLAĆA ALIMENTACIJU! I baba i deda mogu da daju PARE ZA UNUKE i to u OVA TRI SLUČAJA

Penzionisani bračni par iz Like naveo je za hrvatske medije da je do sada za svoju unučad isplatio oko 20.000 evra na ime alimentacije

Objavljeno:

U medijima je odjeknula vest da tri i po godine penzionisani bračni par iz Like plaća alimentaciju za četvoro unučadi nakon što ih je tužila bivša snaja. Nakon ove priče mnogi su se zapitali da li i u Srbiji postoji mogućnost da bake i deke plaćaju alimentaciju za svoje unuke.

Prema rečima advokata Sanje i Ozrena Slovića, Porodični zakon u Srbiji propisao je da maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje. Pravoj ushodnoj liniji pripadaju i bake i deke.

"U praksi, baka i deka plaćaju alimentaciju u tri slučaja: kada maloletnom detetu oba roditelja nisu živa, kada oba roditelja nemaju dovoljno sredstava za njegovo izdržavanje ali i u slučaju da jedan roditelj nije živ, a drugi nema dovoljno sredstava za izdržavanje maloletnog deteta.

Konkretno, ukoliko otac deteta premine, obavezu izdržavanja prema detetu ima majka, a ukoliko majka nema dovoljno sredstava da izdržava dete, obavezu izdržavanja imaju baba ili deda po preminulom ocu, prema svojim mogućnostima", objasnila je advokatica Sanja Slović za MONDO.

Baka i deka sa unucima
Baka i deka sa unucimafoto: Profimedia

Advokat Ozren Slović je dodao da Porodični zakon takođe predviđa i obavezu izdržavanja punoletnog deteta od strane ovih srodnika pod istim uslovima kao za maloletno dete. "Ovo se odnosi na dve konkretne situacije: kada je punoletno dete nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, kao i kada je punoletno dete na redovnom školovanju, do 26. godine", objasnio je naš sagovornik.

Međutim, u vezi izdržavanja punoletnog deteta, prema rečima advokata, zakon je predvideo ograničenje, da punoletno dete nema pravo na izdržavanje ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike, što se posebno ceni u svakom konkretnom slučaju.

Podsetimo, penzionisani bračni par iz Like naveo je za hrvatske medije da je do sada za svoju unučad isplatio oko 20.000 evra na ime alimentacije. Napomenuli su da za to vreme nisu ni videli svoje unuke.

Bonus video:

01:09

KOME JE NAJTEŽE KADA DOĐE TRENUTAK DAVANJA STARATELJSTVA NAD DECOM? Vesna Stanojević: Alimentacija je obaveza koja mora da se poštuje

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.