KO SVE IMA PRAVO DA KONKURIŠE ZA 13.000 DINARA? Konkurs je u oktobru, a OVO SU USLOVI koji moraju da se ispune!
Bankomat, Foto: Stefan Jokić

svi detalji

KO SVE IMA PRAVO DA KONKURIŠE ZA 13.000 DINARA? Konkurs je u oktobru, a OVO SU USLOVI koji moraju da se ispune!

Svi važni detalji studentskog kredita u Srbiji

Objavljeno:

Studentski krediti su korisna novčanu beneficija za studente. Zato se veliki broj njih se odlučuje da se prijavi na konkurs za studentske kredite, jer ovu mogućnost vide kao beskamatni kredit koji se isplaćuje tek nakon završetka fakulteta, tačnije nakon zaposlenja.

Konkurs za studentski kredit je javan konkurs i objavljuje ga Ministarstvo prosvete Republike Srbije pre početka školske godine. Rok za konkurisanje od 1. do 31. oktobra svake godine.

Mesečni iznos studentskog kredita je 13.000 dinara, a prima se ukupno 10 meseci što je 130.000 dinara na godišnjem nivou.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Da li je studentski kredit vraća?

Kredit ne mora da se vraća ukoliko je student završio studije bez izgubljene godine i pritom postigao "izuzetan rezultat uz maksimalnu efikasnost". To u praksi znači da prosečna ocena svih položenih ispita tokom studiranja mora biti najmanje 8,50 a ukupno vreme studiranja ne duže od roka za trajanje nastave, odnosno do kraja tekuće školske godine. Još jedna veoma važna stavka je da svršeni student mora u roku od 30 dana od završetka studiranja da dostavi odgovarajuće dokaze uz zahtev za oslobađanje od obaveze vraćanja isplaćenog kredita.

Ukoliko za vreme studiranja nisu ispunili zadate uslove, obaveza otplate duga dospeva najkasnije 18 meseci od završetka studiranja, pod uslovom da je studiranje završeno u roku.

Banka
Bankafoto: Profimedia

Ko sve može da konkuriše za studentski kredit?

Pravo da se prijave na Konkurs za dodelu studentskih kredita, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prvi put upisani u zimski semestar studija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, i čiji roditelj ili staratelj ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti I godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija (osnovnih studija) koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija.

Bonus video:

01:09

OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI! Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.