AKO PAMETNO POTROŠITE NOVAC, MOŽETE DA UŠTEDITE I 30 ODSTO: Ovo su 4 načina kako iskoristiti subvencije
Solarni paneli, Foto: Rina

SAVETI

AKO PAMETNO POTROŠITE NOVAC, MOŽETE DA UŠTEDITE I 30 ODSTO: Ovo su 4 načina kako iskoristiti subvencije

Uštede građana koji postavljaju solarne panele u proseku se kreću oko 30 odsto

Objavljeno:

Državne subvencije za energetsku efikasnost se dodeljuju građanima i preduzećima i pomažu smanjenju potrošnje energije, čime se smanjuju troškovi energije i doprinosi očuvanju životne sredine.

Kako da iskoristite ove subvencije?

1. Izolacija doma - Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje potrošnje energije je poboljšanje izolacije doma. Subvencije se često koriste za finansiranje projekata, kojima se smanjuju troškovi grejanja i hlađenja. To podrazumeva izolaciju na tavanu, zidove i podove, kao i zamenu starih prozora energetski efikasnijim modelima.

2. Energetski efikasni uređaji - Subvencije mogu biti iskorišćene za kupovinu energetski efikasnih uređaja, kao što su frižideri, mašine za pranje veša, i klima uređaji, a koji koriste manje energije od standardnih modela, čime se smanjuju troškovi energije. Subvencije mogu pokriti deo ili čak celokupne troškove kupovine ovih uređaja.

3. Obnovljivi izvori energije - Ovo podrazumeva ugradnju solarnih panela, vetroturbine, ili sistema za geotermalno grejanje. Oni mogu značajno da smanje potrošnju energije, a subvencije mogu pokriti deo ili celokupne troškove instalacije.

1 / 2 Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

4. Energetska revizija - To znači da treba otkriti gde se energija gubi u vašem domu ili preduzeću, i predložiti načine za poboljšanje energetske efikasnosti.

Uštede građana koji postavljaju, recimo, solarne panele u proseku se kreću oko 30 odsto, što znači da je vreme povraćaja investicije, sa subvencijom, u proseku do sedam godina. Govorimo o proseku zato što se broj sunčanih dana razlikuje od opštine do opštine zbog geografskog položaja, ali i zavisi od odnosa potrošnje i snage panela, odnosno koliko energije domaćinstvo troši, a koliko proizvodi.

Podsećamo da se kod nas od 1. januara, PDV više ne obračunava na svu energiju koju kupci-proizvođači preuzmu od EPS, već samo na utrošenu, čime su kupci-proizvođači dobili povoljniji obračun poreza, a time i niže račune.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u junu raspisalo novi konkurs za dodelu oko 70 miliona evra u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, što će omogućiti da 80.000 građana dobije subvencije za sve mere.

Bonus video:

01:32

2/3 OBJEKATA U BEOGRADU ZRELO ZA SANACIJU PROZORA I FASADA: Uz dobru izolaciju ušteda energije i do 60 odsto!

(Espreso /kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.