KAKO DO SUBVENCIJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST? Poznato šta je sve potrebno od dokumentacije
Subvencije, Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

vodič

KAKO DO SUBVENCIJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST? Poznato šta je sve potrebno od dokumentacije

Ugovor se sklapa sa Ministarstvom energetike

Objavljeno:

Energetska efikasnost je u današnjem svetu sve važnija, pa je i Srbija ponudila svojim građanima subvencije za ovu oblast, kako bi podstakla građane i preduzeća da smanje potrošnju energije. Subvencije za energetsku efikasnost se koriste za izolaciju domova, instalacije energetski efikasnih uređaja, ili implementacije obnovljivih izvora energije.

Kurir vam donosi vodič kako da u nekoliko koraka dođete do ove vrste državne pomoći:

1. Informišete se o dostupnim subvencijama - Ovo možete da učinite posetom sajtu relevantnih državnih agencija ili konsultovanjem sa stručnjacima za energetsku efikasnost. Na primer, Agencija za energetsku efikasnost pruža detaljne informacije o dostupnim subvencijama.

2. Procenite svoje potrebe - koje vrste poboljšanja energetske efikasnosti su vam potrebne. Ovo može uključivati energetsku kontrolu vašeg doma ili preduzeća.

3. Podnesite prijavu - kada znate koju vrstu subvencije želite da se prijavite, trebalo bi da popunite i podnesete prijavu. Ovaj proces može varirati u zavisnosti od specifične subvencije, ali obično uključuje popunjavanje formulara i pružanje dokaza o vašim planovima za poboljšanje energetske efikasnosti.

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA KONKURS:

1. Popunite oflajn ili onlajn obrazac dostupan u svim lokalnim samoupravama u kome se navode tehnički podaci: osnovni podaci o objektu (starost, kvadratura), broj članova domaćinstva, način grejanja te stanje stolarije.

2. Predate predračun ponuđača radova i usluga u kome su taksativno nabrojani vrsta i način radova, vrste i količine materijala te ostali prateći troškovi - dakle, plan energetske sanacije i budući benefiti.

3. Po predaji dokumenata i njihovoj proveri posebna komisija Ministarstva energetike odlučuje o dodeli sredstava.

4. Novac se ne uplaćuje građanima već izvođačima radova sa kojima se sklopi validan ugovor o renoviranju objekta.

5. Ugovor se sklapa sa Ministarstvom energetike i ono, u bilo kom trenutku nakon završetka radova, može poslati inspekciju da proveri da li je sve urađeno prema tom ugovoru i propisima.

Uz državnu podršku do novca u Srbiji je došao velik broj građana. Poslednjih meseci posebno su bile tražene subvencije za bicikle, a veliko interesovanje bilo je i za subvencije po hektaru u poljoprivredi. Velike iznose novca država je ponudila i za izgradnju ribnjaka, a poslednjih nedelja naročito su zanimljive subvencije za mlade preduzetnike iz kase Ministarstva privrede.

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.