SKANDAL U SRPSKOM UDŽBENIKU: Uvredili Muslimane na najgori mogući način! (FOTO)
Foto: Printscreen / www.freska.rs

nedopustivo

SKANDAL U SRPSKOM UDŽBENIKU: Uvredili Muslimane na najgori mogući način! (FOTO)

Iako islamska vera zabranjuje oslikavanje lika Muhameda, on se našao u jednom srpskom udžbeniku!
Objavljeno: 13:06h

Iz izdavačke kuće Freska, koja stoji iza ovaog udžbenika, bili su "škrti" sa odgovorom:

- Jedno mogu da vam kažem da to nije ilustracija, već preuzet izvor. Vaš mejl je prosleđen autorima, čekamo odogovr. - rekla iz pres službe ove kompanije.

Ubrzo je stigao i odgovor autora užbenika Marka Šuice.

- Vizuelni materijal koji se nalazi u udžbeniku za predmet istorija za 6. razred (str. 42) Izdavačke kuće Freska, prema svim kriterijumima istorijske nauke i metodologije, predstavlja validan i autentičan istorijski izvor pogodan za korišćenje u nastavi. U pitanju je minijatura iz persijskog manuskripta s početka 14. veka, dakle autentičnog islamskog rukopisa. Scena predstavlja istorijski narativ iz Kurana, predstavljen rukom islamskih umetnika srednjeg veka. Reč nije o proizvoljnom crtežu, slobodnoj interpretaciji savremenog ilustratora, ili karikaturi, već o referentnom i autentičnom istorijskom izvoru.

foto: Wikipedia

Vizuelni izvor ima didaktičku funkciju što sveobuhvatnije rekonstrukcije epohe srednjeg veka, prema merilima kulture i umetnosti vremena u kome se određena civilizacija i religija razvijala. Na uzrastu za koji je udžbenik predviđen, učenici, posredstvom vizuelnih istorijskih izvora, stiču i proširuju znanja o arabljanskoj civilizaciji i islamskoj religiji koje su bitno uticale na formiranje evropske i svetske istorije, samim time i zajedničke kulturne i umetničke baštine - napisao je Šuica.

Ipak, pokušali smo da stupimo u kontakt i sa nekim iz Ministarstva prosvete, ne bi li čuli i njihov komentar, ali niko ko bi mogao da nam da odgovor zašto je ovakav udžbenik odobren nije bio dostupan do objavljivanja ovog teksta.

Da li je u redu da se u udžbeniku za osnovce nalazi lik Muhameda, iako islamska vera nalaže da je tako nešto neprihvatljivo? I kako je moguće da se ovakav previd i neznanje nađe na klupama naših osnovaca?

(Espreso.co.rs / M.B.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.