Samo sloga Srbina spasava? Otkrivamo vam pravo značenje 4S za koje niste čuli!
Foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

istina

Samo sloga Srbina spasava? Otkrivamo vam pravo značenje 4S za koje niste čuli!

Mnoge su teorije o tome šta znače 4 "S" na grbu Srbije, ali s obzirom da je većina samo spekulacija, ovo je jedina prava istina
Objavljeno:

No, tu teorije ne staju. Jedna se tiče i boginje Serbone.

Glavna uloga boginje Serbone jeste zaštita i plodnost u opštem smislu svega u prirodi, životinja i hrastinja. Zato je narod prizivao imenom majke,babice i dadilje. Ona reguliše lov na divlje životilje i u toj ulozi predsedava lovu i lovcima. Da bi zaštitila divljač ona ustreljuje svojim strelama boga lovaca Ariona.

foto: Wikipedia

Njena obeležja su krst sa 4 S što su ustvari 4 mlada polumeseca kao obeležja njene svemirske uloge. Taj Serbonin znak je ostao kao glavno oveležje srpskog grba.

foto: Damir Dervišagić

Pored toga često se kod nje nalazi i simbol kretanja sunca. Taj simbol doslovno znači kretanje, kad sunce zađe-mesec izađe i obratno. Mladi mesec je simbol plodnosti a Serbona kao mesečevo božanstvo ima posebnu ulogu u zaštiti žena i rođenja. Zato su je nazivali i babicom. Herodot kaže da su žene iz Trakilje i Peonije prisile trebu carskoj Serboni. Ovo se može razumeti na dva načina ili da su je smatrali caricom ili sto je bila pareda cara Sorbana.

foto: Wikipedia

Najstariji kip Serbone koji je dosad pronađen je od pečene gline iz Podunavlja i potiče iz trećeg milenijuma pre nove ere.Artur Evens je našao na Kritu jedan kip Serbone koja kao njen paredo ima dva lava i potiče iz drugog milenijuma pre nove ere.

Za vreme prvog srpskog ustanka 1804. nepismeni srpski ustanici su bili daleko od intelektualne moći da dešifruju i objasne heraldičke srpske simbole koje su nasledili. A po crkvama i manastirima su uočavali dvoglave orlove čije značenje nisu bili u stanju da objasne. Slova S su tokom XVII i XVIII veka zapadni heraldičari pogrešno protumačili kao ognjila ili ocila. Čija heraldička praksa ne poznaje upotrebu slova kao heraldičkih elemenata.

foto: Wikipedia

Nažalost ovakvo tumačenje je prihvacćeno i kod Srba Kneževine Srbije.Tako je krst sa 4 S okarakterisan kao krst sa 4 ocila i dobio značenje Vatrom ćemo krst braniti.

Knez Miloš Obrenović ѕa vreme Kneževine Srbije 1815. uvodi 4 S kao grb Kneževine.

(Espreso.co.rs/arheo-amateri.rs/erepublik.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.