Znate li šta znači ovaj broj na ličnoj karti? Otkriva mnogo o vama! (FOTO)
Foto: mup.gov.rs

lica u masi

Znate li šta znači ovaj broj na ličnoj karti? Otkriva mnogo o vama! (FOTO)

Jedna brojka donosi vrlo zanimljivu informaciju o vašem izgledu
Objavljeno: 12:18h

Zatim sledi oznaka zemlje koja je izdala dokument – SRB, koju prati broj lične karte. Nakon nje je prva kontrolna oznaka, pa jedinstveni matični broj građana (JMBG).

U drugom redu, nakon datuma rođenja, nalazi se druga kontrolna oznaka, zatim datum prestanka važenja dokumenta, a za njom još jedna kontrolna oznaka.

foto: Printscreen / Youtube / Belgrade Tube

Nakon nje se upisuje nacionalnost, a na kraju drugog reda nalazi se još jedna kontrolna oznaka.

U pitanju je cifra koja označava ono o čemu smo već pisali - koliko ima ljudi u zemlji, koji imaju slične karakteristike lica kao osoba čiji je dokument.

Biometrijske lične karte izdaju se u Srbiji od 2008. godine.

Postoje biometrijske lične karte s čipom i bez njega. Prednja strana obe vrste je ista. Na njoj se nalaze opšte informacije o određenoj osobi: ime i prezime, pol i datum rođenja, broj lične karte, kao i datum izdavanja, odnosno važenja dokumenta. Tu se nalazi i fotografija pojedinca, potpis, kao i policijska uprava koja ju je izdala.

S druge strane, na poleđini lične karte nalazi se jedinstveni matični broj građana, kao i mesto, odnosno zemlja rođenja. Onima koji imaju ličnu kartu s čipom, adresa stanovanja na poleđini lične karte ne piše, onoj drugoj grupi – piše.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.