Zašto se kaže koštalo ga ko Svetog Petra kajgana? Koliko li je jaja to on stukao? (GIF)
Foto: Giphy

Skupo do jaja

Zašto se kaže koštalo ga ko Svetog Petra kajgana? Koliko li je jaja to on stukao? (GIF)

Ovaj izraz se koristi u značenju "veoma skupo stajati" ili "platiti za nešto visoku cenu"
Objavljeno: 09:19h

Drugo tumačenje kaže da su Isus i sveti Petar išli svetom da iskušavaju ljude. Jedne večeri zanoćili su kod siromašne udovice koja je imala mnogo nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponudi im kajganu za večeru. Isus se zahvali i ne htede da proba jelo, već ode na slamu da spava, upozorivši svetog Petra da ne jede kajganu koju je udovica spremila deci. Ali, gladni Petar ne posluša Isusa već se dohvati tanjira. U istom času se kajgana se okameni tako da Petar nije mogao ni zalogaj da uzme.

Zašto se kaže da neko lupa kao Maksim po diviziji? Je l' taj Maksim neka teška budala? (GIF)

Ujutro Isus izreče proždrljivom Petru tešku pokoru da prosi po selu ne bi li prehranio udovičinu dečicu i to sve dok se Isus ne vrati i ne zatekne decu živu i zdravu. Nakon povratka, Isus upita Petra "Je l' sve dobro pa da te opraštam?", a Petar, izmožden reče: "Sve je dobro, milom tebi hvala! Al kajgana skupo me je stala."

foto: Wikipedia/Bartolomé Esteban Murillo

Po drugoj verziji ove priče, Sveti Petar je jeo kajganu, ali bolje da nije.

Zašto se kaže pije kao smuk? I šta on najviše voli da cuga? (GIF)

Naime, Isus i on su prenoćili kod nekog seljaka, koji ih nije ponudio večerom pa su legli gladni. Zato se u neko doba Petar probudio, ukrao nekoliko jaja i napravio kajganu. Kad se najeo, legao je spavati kraj Isusa. No, seljak je primetio krađu i lopova pa ga je nekoliko puta opalio kocem po leđima, za kaznu. Zato je sveti Petar probudio Isusa i predložio mu da zamene mesta, bojeći se šta će mu seljak još učiniti. Isus je pristao. No, tada se seljak setio da je izdevetao samo jednoga, a da su jaja verovatno podelili, pa je opet ustao i raspalio po onom drugom, tj. opet po svetom Petru.

Sad vam je sigurno jasno, bez obzira koja je verzija priče tačna, da je cena kajgane bila previsoka.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.