Pretvaramo ih u prasiće: U Srbiji debelo svako peto dete!
Foto: Profimedia

Pažnja, pažnja

Pretvaramo ih u prasiće: U Srbiji debelo svako peto dete!

Brza hrana, sokovi i sedenje krivci za širok struk s viškom kilograma i kada odrastu, a to znači da imaju veći rizik za nastanak kardiovaskularnih i drugih bolesti
Objavljeno: 22:37h

- Deca danas jedu brzu hranu, ne jedu kuvano, ne doručkuju, nemaju ustaljen broj obroka i stalno nešto grickaju. Najčešće su to testa, slatkiši, pice, gazirana pića. Sramota je poneti užinu od kuće i nije retkost da nam posle zimskog perioda dođu 14-ogodišnjaci koji imaju povišen krvni pritisak - ocenjuje dr Rakić i dodaje kako je prva terapija u lečenju visokog krvnog pritiska kod dece upravo gubljenje kilograma. Pedijatar i specijalista za ishranu u Domu zdravlja “Novi Sad” dr Temira Lozanić kaže kako je gojaznost kompleksna problematika, na koju utiče promenjen ritam života, ali i promena čitavog okruženja.- Industrijalizacija i tehnologizacija donele su promene i u ishrani i u fizičkim aktivnostima. Ljudi ostaju duže na poslu, ima i samohranih roditelja koji su prinuđeni da rade dva posla. Manje se kuva, svuda je velika ponuda hrane “za poneti”. Gust je saobraćaj i svi koriste kola ili gradski prevoz, a malo se koriste noge ili bicikl.

foto: Profimedia
Urbanizam se takođe promenio i pitanje je koliko deca mogu da bude bezbedna u igri napolju. Nema dovoljno javnih parkova i prostora za igru. Novi Sad ima biciklističke staze i javne površine za treniranje, ali mnoga mesta nemaju - navodi dr Lozanić. Prema njenim rečima, jedan od razloga gojaznosti je brza hrana koja je ukusna, ali u njoj ima masti, soli i šećera više nego što je potrebno. Pored toga, deca se manje druže, a više vremena provode uz računare, tablete i telefone. - Niko nije kriv za takvo stanje, ali je zato za rešenje problema neophodna koordinisana akcija celog društva, od prosvete i zdravstva, do medija i urbanista. Roditelji urade ono što mogu i na šta su spremni. Mi im savetujemo je da neke namirnice treba više da nude, a neke da malo gurnu u zapećak i da usklade hranu i fizičku aktivnost dece - savetuje dr Lozanić. (Espreso.co.rs / Dnevnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.