VUKAO AUTISTIČNO DETE ZA KOSU, PA GA IZBACIO IZ ORDINACIJE! Logoped iz Beograda zlostavljao dečaka!
Foto: Profimedia

Strašno

VUKAO AUTISTIČNO DETE ZA KOSU, PA GA IZBACIO IZ ORDINACIJE! Logoped iz Beograda zlostavljao dečaka!

Samo šest meseci zatvora uslovno i godinu dana zabrane rada

Objavljeno: 12:43h

Ovaj slučaj otvorio je pitanje zbog čega nema dovoljno logopeda koji će deci pružiti tretman u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja. Terapije u privatnim ordinacijama su skupe, a pritom logopedi nemaju licence za rad.

Predsednica Udruženja logopeda Srbije Nataša Labović kaže da ne bi želela da ovaj slučaj nanese štetu celoj profesiji i da Vuković nije član udruženja koje se ograđuje od celog slučaja.

– Ima puno vrednih i kvalitetnih logopeda, koji brižljivo rade sa decom. Više od hiljadu logopeda čeka posao na birou, a privatne ordinacije niču kao pečurke. U svim beogradskim školama radi samo deset logopeda. Broj logopeda u domovima zdravlja i predškolskim ustanovama se rapidno smanjuje – kaže Nataša Labović.

Udruženje već 13 godina pokušava da plasira nacrt zakona o logopedskoj delatnosti, ali je od resornih ministarstava dobijalo odgovore da to nije prioritet.

– Takav zakon bi utvrdio obavezu da logopedi imaju licencu za rad, a građanima bi naše usluge bile dostupnije. Svakom detetu u Srbiji Ustavom je zagarantovano pravo na lečenje, a ovako im je upravo ugroženo pravo na lečenje govora. Prosečna cena tretmana u Beogradu je 1.500 dinara, a kod težih poremećaja potrebno je, po evropskom standardu, da dete ima bar tri tretmana nedeljno – kaže predsednica Udruženja logopeda Srbije.

Vuković čeka odluku Višeg suda

Logoped Ranko Vuković kaže u razgovoru za „Politiku” da tokom naredne sedmice očekuje odluku Višeg suda u Beogradu i uveren je da će prvostepena presuda „pasti”.

– Nisam udarao dete niti sam bio grub prema njemu. Otac deteta je poznata ličnost i sve se ovo događa pod njegovim „uplivom”. Sud nije odgovorio na pitanje kako to da nema podliva na nadlanici deteta tri sata posle izlaska iz ordinacije – kaže Ranko Vuković.

(Espreso.co.rs / Politika.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.