Nakon šest godina od samoubistva dečaka: Kreće novi postupak protiv Aleksine škole
Foto: Facebook

pravda konačno?

Nakon šest godina od samoubistva dečaka: Kreće novi postupak protiv Aleksine škole

Ministarstvo prosvete će, nakon negodovanja roditelja Alekse Jankovića, ponovo pokrenuti postupak protiv OŠ „Sreten Mladenović Mika“, prosvetne inspekcije i Školske uprave u Nišu.

Objavljeno:

MOLILA SAM IH DA ME NE OTPUSTE, ALI UZALUD! Tamara dobila otkaz, JER JE TRUDNA!

Podsećajući da je još tokom 2011. godine Zaštitnik građana započeo i vodio postupak prema OŠ "Sreten Mladenović Mika" i doneo preporuke da se utvrdi odgovornost i pokrenu postupci protiv odgovornih, Dragana dodaje:

„Nezadovoljni smo što oni i dalje rade u prosveti, što su neki čak napredovali i pored toga što je sud prekršajno, krivično i novčano kaznio školu i direktorku, a što, moram da istaknem, su platili građani jer je to novac iz budžeta. Posle svih tih presuda - to je ruganje tragediji. Jer ministarstvo o tim presudama ima saznanja ali je tek sad, posle šest godina, uzelo stvar u svoje ruke“.

STERILISANO, ALI JUČE! Prljava kolica za hranu na BG klinici izazivaju NEVERICU na društvenim mrežama! (FOTO)

foto: Deo pisma Ministarstva Aleksinim roditeljima

Aleksina majka kaže da se ona i suprug bore da svako, prema zakonu, bude kažnjen za propuste i za ono što nije radio kako treba:

„Tražimo odgovornost za Aleksinu smrt svih onih koji ga nisu zaštitili od vršnjačkog nasilja, koji nisu blagovremeno reagovali i uključili nadležne institucije. Jer da je bilo tako, Aleksa bi danas bio živ a mi se ne bi i dalje borili za Aleksin zakon koji još nije usvojen“.

U ovom slučaju dosad su donete tri presude sa maksimalnim kaznama.

Podsetimo, Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara. U obrazloženju kazni je pisalo: "zbog propuštanja dužnog nadzora" i nepreduzimanja propisanih mera u slučajevima nasilja nad učenicima.

PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINA POTRESLA JE SRBIJU: Sada se oglasila i SANU!

Potom je i Apelacioni sud u Nišu doneo presudu da škola OŠ „Sreten Mladenović Mika" iz Niša mora da isplati skoro dva miliona dinara odštete Dragani i Bojanu Jankoviću zbog pretrpljenog straha, duševnih bolova i povrede prava ličnosti usled propusta koji su doveli do smrti njihovog sina.

Kažnjeni su i, u to vreme, maloletnici koji su maltretirali Aleksu.

Aleksa Janković je tokom 2010. godine trpeo višemesečno nasilje od svojih vršnjaka - tukli su ga, šamarali, pretili - što je dovelo do toga da dečak počini samoubistvo 2011. godine.

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.