STIGAO NAM ŠAMAR IZ EVROPE: U Srbiji govor mržnje kao DEVEDESETIH!
Foto: AP, Ilustracija

neverovatno!

STIGAO NAM ŠAMAR IZ EVROPE: U Srbiji govor mržnje kao DEVEDESETIH!

Vlasti Srbije trebalo bi da priznaju genocid u Srebrenici i iskorene rasizam među navijačima, piše u izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije
Objavljeno:

Visok nivo nasilja nad homoseksualcima i transseksualcima posebno postaje vidljiv uoči Parade ponosa, konstatuju potpisnici izveštaja. ECRI pohvaljuje to što je veliki broj romske populacije dobio lična dokumenta i što je povećno uključivanje romske dece u obrazovni sistem. Prema izveštaju UNICEF, na koji se poziva i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije, broj Roma bez ličnih dokumenata smanjen je sa 30.000 na 2.000.

foto: fonet

Međutim, u izveštaju se navodi da država nije implementirala različite strategije i akcione planove koji se tiču romske populacije, kao i da je nasilje nad Romima u Srbiji kontinuirano. Komisija ukazuje i da svega šest procenata romske dece pohađa predškolske ustanove, a svega 46 posto završi osnovnu školu. Na važnim mestima u javnim službama nije zaposlen niti jedan Rom, stoji u izveštaju. Komisija Saveta Evrope navodi i da se ulažu nedovoljni napori da se unaprede uslovi života za romsku populaciju, a kao ilustraciju navodi podatak da su 72 procenta od svih romskih naselja i dalje neformalna. Zločini iz mržnje prema romskoj populciji i izveštavanje o tome u medijima i dalje predstavlja veliki izazov za vlasti u Srbiji, konstatuje se u izveštaju. Izveštaj daje čitav niz preporuka srpskim vlastima. Vlasti bi trebalo da usvoje i sprovedu zakone koji zabranjuju govor mržnje. Kroz zakonodavstvo, vlasti bi trebalo da zaposle porcionalan broj pripadnika romske i drugih manjinskih grupa u javnom sektoru. Izveštaj, usvojen 22. marta, nastao je tokom boravka predstavnika ECRI u Srbiji i obuhvata period do decembra 2016. godine. ECRI predstavlja nezavisno telo za praćenje ljudskih prava. Čine je nezavisni i nepristrasni članovi koji imaju iskustva u bavljenju temama kao što su rasizam, ksenofobija, antisemitizam i netolerancija.

(Espreso.co.rs / Slobodna Evropa)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.