OVI GENIJALCI IMAJU SAMO PO 17 GODINA! Mihajlo, Nikola i Nemanja izumeli su spas za sve penzionere! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

teslini naslednici

OVI GENIJALCI IMAJU SAMO PO 17 GODINA! Mihajlo, Nikola i Nemanja izumeli su spas za sve penzionere! (FOTO) (VIDEO)

Oni su ponos Srbije!
Objavljeno:

U slobodno vreme kutija pokazuje časovnik, a na njoj se može podesiti broj telefona i alarm.

Mogu se uneti do dva broja odgovornih lica, odnosno članova porodice, rođaka, prijatelja, a na koje će se poslati SMS poruka ako njen korisnik iz nekog razloga ne popije lek. Sledeća stavka su alarmi, koji su takođe jednostavni za podešavanje.

Prosto se podesi vreme - prvo jutarnje pijenje lekova, a onda se podesi ponavljanje. U slučaju da u nekom od termina korisnik ne popije terapiju, 10 minuta nakon termina odgovornom licu stiže SMS poruka.

Sada je država na potezu

Za Mihajla, Nikolu i Nemanju glavnu kočnicu predstavljaju datumi u lilčnim kartama. Kako momci još uvek nisu punoletni, ne mogu podići kredit i tako početi sa serijskom proizvodnjom spravice koja može promeniti mnogim penzionerima.

Prema rečima ovih momaka, za početak serijske proizvodnje, prema kojoj je planirana proizvodnja od 500 kutija mesečno, potrebno im je između dva i tri miliona dinara. Jedna donacija, ili pak kredit mogu im omogućiti da krenu u proizvodnju.

Inače, slične kutije proizveli su konkurenti u drugim zemljama sveta. U Srbiji pametna kutija za lekova, kad bi ovi momci uspeli da se probiju na tržište i započnu masovnu proizvodnju, koštala bi 3000 dinara. Ta cena bila bi manja od 30 evra, a u zemljama sveta slični konkurentski proizvodi koštaju oko 80 evra.

- Naša je em jeftinija, em bolja! - kažu momci uz osmeh i dodaju da, dok im se ne otvori šansa za privatni biznis, nameravaju dalja usavršavanja kutije.

Sada je država na potezu. Kome pomoći, ako ne njima?

(Suzana Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.