METEOROLOG RHMZ NAJAVIO ZAHLAĐENJE S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM: Evo do kad će trajati taj HLADNIJI TALAS
Goran Mihajlović, Foto: Kurir TV, Zorana Jevtić

vreme u srbiji

METEOROLOG RHMZ NAJAVIO ZAHLAĐENJE S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM: Evo do kad će trajati taj HLADNIJI TALAS

Meteorolog RHMZ-a, Goran Mihajlović, izjavio je da se efekat "El ninja" osetio u celom svetu

Objavljeno:

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) istakao je jutros da imamo niz meseci sa izuzetno visokim temperaturama, koje su rezultat fenomena "El Ninja". Iako ovaj fenomen, koji ima uticaja na ceo svet, u opadanju, njegove efekte osećaćemo još neko vreme. Što se tiče zahlađenja, ono počinje 16. aprila i trajaće od pet do sedam dana, biće i vetra, kiše i pljuskova.

Meteorolog RHMZ-a, Goran Mihajlović, izjavio je da se efekat "El ninja" osetio u celom svetu. Kako je najavio, nakon letnjih temperatura u aprilu, u Srbiji se tokom naredne nedelje očekuje pravo osveženje.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

- Sledeće sedmice nas očekuje pravo osveženje, što će doneti prave prosečne temperature za ovo doba godine. "El ninjo" je sada u opadajućoj fazi, ali će se osećati i u narednim mesecima. Očekuje nas, posle ovog osveženja sa kišom, koje će trajati od pet do sedam dana, toplo i prijatno vreme bez padavina. Trebalo bi da bude između 20 i 25 stepeni - kaže Mihajlović.

Temperature će tokom tog perioda zahlađenja, kako samo već pisali, biti niže za oko 15 stepeni, što je upola manje u odnosu na ovo sada toplo vreme.

Kako je istakao, narednih dana očekuju nas padavine sa pljuskovima i grmljavinom.

Pogoršanje vremena kreće od 16. aprila.

"Od utorka, 16. aprila, stiže naoblačenje sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom, uz pad temperature i pojačan severozapadni vetar", navodi se u najnovijoj meteorološkoj najavi RHMZ.

Loše vreme, Kiša, Jesen, Zima, vetar
foto: Beta Dragan Gojić

Sve do tog 16. aprila, minimalne temperature će biti od 12 do 14 stepeni, a maksimalne od 28 do 30 stepeni. Od tog datuma, minimalne će biti od 4 do 8 stepeni, a maksimalne od 13 do 20 stepeni Celzijusovih.

Leto u proseku za dva stepena toplije, biće i padavina

Mihajlović je govorio i letu pred nama.

- Prerano je i možda previše senzacionalistički govoriti o 50°C, s obzirom da to nije maksimalna temperatura, apsolutni rekord je iz 2007. godine za Srbiju i to je izmereno 44,9°C. Ono što se sa ove distance može reći o letu jeste da očekujemo negde između 35 i 50 tropskih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 30°C. Generalno celo leto bi neku srednju temperaturu imalo i do 2°C višu u odnosu na prosek, ali sa druge strane ocenjuje se da će padavine biti u prosečnoj vrednosti - kaže meteorolog RHMZ-a, Goran Mihajlović za "RTS".

Osveženje od 16. aprila

Meteorološkinja RHMZ-a, Nevena Živanović, govoreću u "Jutro na Blic" istakla je da nas osveženje očekuje tačno od 16. aprila.

Od 16. aprila očekuje se više padavina, ali teško da se može očekivati mraz u jutarnjim časovima.

- Raspon temperature u jutarnjim časovima u Srbiji kreće se od 3 do 18 stepeni, tako da možemo očekivati temperature oko 5 stepeni. Ne očekujemo da će biti nekih jutarnjih mrazeva, eventualno slabi mrazevi - kaže Živanović.

Bonus video: ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

(Espreso/RTS/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.