"OSOBA KOJA JE PROŠLA ISTIM PUTEM POSLE OBOLELE, MOŽE DA SE ZARAZI": Doktorka Begović Lazarević o opasnoj zarazi
Ivana Begović Lazarević, Foto: Printscreen/youtube/Novo jutro

najviše zaraženih u Beogradu

"OSOBA KOJA JE PROŠLA ISTIM PUTEM POSLE OBOLELE, MOŽE DA SE ZARAZI": Doktorka Begović Lazarević o opasnoj zarazi

Najvažnija preventivna mera je vakcinacija i ostanak kod kuće

Objavljeno:

„Virus morbila ostaje u vazduhu da lebdi jedno dva sata. Znači osoba koja je prošla istim putem posle obolele osobe, ukoliko nije vakcinisana, može da oboli", upozorava doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Govoreći o malim boginjama, dr Begović Lazarević kaže da je zaključno sa jučerašnjim danom, u Beogradu je registrovan 31 oboleli od morbila. Još nešto malo ima i u Srbiji, tako je da najveći broj zaraženih u prestonici.

Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni situacijom, odnosno drugim rečima, nema opuštanja. Jer otprilike na nedeljnom nivou mi imamo dva do tri potvrđena slučaja”, navela je gošća RTS-a.

Oboljevaju uglavnom nevakcinisana deca

Među obolelima od malih boginja, kada je reč o uzrastu, devetoro obolelih su bebe, odnosno deca starosti do pet godina. Osmoro obolelih je u uzrastu do 19 godina, 11 obolelih su stariji od 35 godina.

„Vakcinalni status je kod 20, takav da su nevakcinisani. Kod sedmoro obolelih je nepoznat vakcinalni status, i to su odrasle osobe koje nisu mogle da dođu do svog kartona, da bismo videli da li su vakcinisani jednom dozom. Oni su mogli samo da prime jednu dozu, ali kad to ne vidimo, ne možemo da kažemo da je poznat vakcinalni status. I dve obolele osobe su vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom”, objasnila je doktorka.

Ivana Begović Lazarević
Ivana Begović Lazarevićfoto: Printscreen/youtube/Novo jutro

Dodaje da je bilo i komplikacija i to kod odraslih osoba.

„Komplikacije u vidu zapaljenja pluća su bile kod tri obolele osobe, a kod jedne su bile tečne stolice, kod druge osobe obolele, bilo je izraženo povraćanje”, kaže dr Begović.

Dr Begović Lazarević kaže da se jednom nedeljno dobija izveštaj o broju vakcinisane dece svim vakcinama koje su propuštene da se daju na vreme.

„Tako da se za MMR vakcinu uočava da je to porast u odnosu na onu nedelju kada nismo imali ni jedan potvrđen slučaj – veći od pet puta. Isto tako povećava se i broj dece koja dolaze na redovnu vakcinu. Znači pokretač da se roditelji, koji se iz bilo kog razloga plaše da svoju decu vakcinišu na vreme, je kada se pojave prvi oboleli”, kaže dr Begović Lazarević.

Virus koji u vazduhu lebdi dva sata

Doktorka je upozorila i na jačinu virusa morbila.

„Virus morbila ostaje u vazduhu da lebdi jedno dva sata. Znači osoba koja je prošla istim putem posle obolele osobe, ukoliko nije vakcinisana, može da oboli. Znači ako se obolela osoba pojavi u nekoj populaciji, odnosno u nekom kolektivu gde su osobe bez imuniteta, može da zarazi čak 18 osoba. Tako da govorimo o najzaraznijem virusu i jako je zato bitno da deca koja dobiju temperaturu, a nisu vakcinisana, ne idu u kolektiv jer može da bude reč o malim boginjama”.

Najvažnija preventivna mera je vakcinacija i ostanak kod kuće, odnosno izolacija u kućnim uslovima dok se ne postavi prava dijagnoza, i dok se ne povuku simptomi. Dok se beleži blago poboljšanje epidemijske situacije, vakcinacija je i dalje od velike važnosti, kao i provetravanje prostorija, i ostanak kod kuće, što važi i za decu i za odrasle.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

(Espreso/RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.