BATUT SAOPŠTIO NAJNOVIJE PODATKE: U Srbiji registrovana 32 slučaja morbila, najviše obolelih u ovom gradu
Male boginje, Foto: Picture Partners / Alamy / Profimedia

NAJNOVIJE INFORMACIJE

BATUT SAOPŠTIO NAJNOVIJE PODATKE: U Srbiji registrovana 32 slučaja morbila, najviše obolelih u ovom gradu

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih

Objavljeno: 17:03h

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovano ukupno 32 slučaja morbila.

Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovano je 27 slučajeva morbila, od kojih su 23 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.

Među obolelima je sedmoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je šestoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i devet osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", 13. februara.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano.

Kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci slučaj malih boginja je potvrđen 25. februara.

Jedan slučaj je potvrđen 29. februara kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

HPV Vakcina, HPV, hpv virus, Vakcina
foto: EPA HOTLI SIMANJUNTA

Kod osobe uzrasta 36 godina sa teritorije Valjeva, 4. marta je potvrđen slučaj malih boginja nepoznatog vakcinalnog statusa, kod koje je došlo do komplikacije u vidu upale pluća.

Od 7. februara godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih većina (94 odsto) kod nevakcinisanih ljudi.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.