DA LI JE U SRBIJI ABORTUS USTAVNO PRAVO ŽENE? Razgovarali smo i sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti
Poverenica Brankica Janković, Foto: EPA-EFE/MERI PARRADO, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Nemanja Pančić

abortus

DA LI JE U SRBIJI ABORTUS USTAVNO PRAVO ŽENE? Razgovarali smo i sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti

Ustavom zagarantovan abortus nije prvo definisan u Francuskoj, već u Jugoslaviji i to 1974. godine

Objavljeno:
Verica Arsić

Informacija da je u Francuskoj abortus proglašen ustavnim pravom žene dovela je do mnogih pitanja oko političke pozadine i intencije Makrona pred izbore.

S druge strane, sama potreba da se Zakon menja u državi u kojoj je, od 1974. godine, abortus već legalan govori o poziciji žene u društvu. Naime, svedočile smo u poslednjih nekoliko godina da legalan abortus jednim glasanjem može da promeni svoj status jer Ustavom nije zagarantovan, te moramo pozdraviti odluku Francuske da osigura slobodu i autonomiju ženskog tela.

Dakle, lekari, sveštenici i vlast sama, kao i bilo koja druga osoba, neće moći da utiču na odluku žene da abortira do 14 nedelje trudnoće. Naravno, ne možemo unapred da govorimo da li će doći do manipulacija Ustavom, ali suštinski govorimo o Zakonu koji garantuje poptunu slobodu žene nad svojim telom - jedino se žena pita da li će abortirati ili ne.

No, da li je ta odluka u Francuskoj, kako su neki mediji pisali, zaista prva u svetu?

Ženska borba
Ženska borbafoto: EPA-EFE/MERI PARRADO

Srbija i druge bivše države Jugoslavije, zahvaljujući progresivnosti u SFRJ dobijenoj kroz žensku borbu koja je počela antifašističkim delovanjem, imaju zakon koji obezbeđuje slobodu i autonomnost ženskog tela.

Naime, prema Zakonu o abortusu Savezne Federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine (koji je i Republika Srbija nasledila i koji se danas naziva Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama („Službeni glasnik RS“, br. 16/95 i 101/2005, član 2) pravo na abortus može se izvršiti isključivo na zahtev trudne žene i to je zagarantovano kao deo Ustava.

Dakle, ustavno pravo žene u Srbiji jeste da može uvek i slobodno da abortira ukoliko je to njena želja i niko je ne sme i ne može, zakonski, sprečiti da to uradi. To što neko ne koristi termin "abortus" već "pravo čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece", kako piše u Ustavu SFRJ, to ne znači da Jugoslavija nije donela prva odluku da abortus proglasi ustavnim pravom žene.

Ordinacija
Ordinacijafoto: MasterVideo Alamy Alamy Profimedia

Eksplicitnost u zakonima i ustavima nije uvek praksa, te je postalo nelogično zašto su neki mediji zaključili da je Francuska prva na svetu ustavom definisala žensko pravo na abortus. Pretpostavke o pogrešci mogu biti u vezi sa neznanjem o državama koje nisu deo Zapada ili dobrim marketingom Francuske. Bilo kako bilo, važno je istaći da SFRJ i potom bivše države Jugoslavije, među kojima je i Srbija, imaju već 50 godina zakon koji štiti ženu kao ljudsko biće.

Jedino o čemu treba da razmišljamo jeste diskurs koji vlada bez obzira na pravilan Zakon, to jest o odnosu koji ginekolozi i drugi doktori imaju prema ženama. Ne zaboravimo da smo ranije imale tekstove koji prikazuju iskustva žena kod ginekologa koja su loša zbog nedostatka edukacije doktora i regulacije i kažnjavanja njihovog ponašanja.

Reč poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković:

Brankica Janković
Brankica Jankovićfoto: Printscreen/RTS

"Pravo na slobodu rađanja je civilizacijsko dostignuće koje je u našoj zemlji još pre pedeset godina uvršteno u korpus ljudskih prava zagarantovanih Ustavom".

Ustav Srbije izričito garantuje slobodu odlučivanja o rađanju, a u istom članu navodi i da Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome.

U skladu sa Ustavom sloboda odlučivanja o rađanju je u grupi apsolutno zaštićenih prava od kojih odstupanje nije dopušteno ni u vreme vanrednog stanja ili rata. Ovo pravo garantuje da niko ne može ograničiti pravo na to da li će i koliko ko imati dece, da li će se žena odlučiti na prekid trudnoće ili ne i iz kog razloga. Uostalom, naš Ustav garantuje i nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta.

Ustavne odredbe po pitanju rađanja razrađuje više zakona (npr. Porodični zakon, Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom..). Porodični zakon eksplicitno propisuje da žena ima pravo na slobodno odlučivanje o rađanju, dok je Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama propisano da prekid trudnoće može da se izvrši samo na zahtev trudne žene. Dakle, prekid trudnoće u Republici Srbiji je legalan i dozvoljen u skladu i pod uslovima propisanim zakonom. Fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca o reproduktivnom i seksualnom zdravlju. Pored ostalog moramo podizati svest i znanja i o kontracepciji, ali i o abortusu, koji pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo. Posebno je neophodno sprovoditi pravovremenu edukaciju dece i mladih, saglasno njihovom uzrastu, kako bismo očuvali i unapredili njihovo zdravlje."

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.