ŽENE GLEDAJU KAO MAŠINE ZA RAĐANJE: Nasilje u Sremskoj Mitrovici NIJE IZOLOVANO, to je deo problema celog SISTEMA
Žene u medicinskim ustanovama u Srbiji, Foto: EPA JAWAD JALALI, AP Photo LM Otero, Printscreen/Yputube/Sremska Mitrovica živi, Sergiy Tryapitsyn Panthermedia Profimedia

akušersko nasilje

ŽENE GLEDAJU KAO MAŠINE ZA RAĐANJE: Nasilje u Sremskoj Mitrovici NIJE IZOLOVANO, to je deo problema celog SISTEMA

Akušersko nasilje u Sremskoj Mitrovici samo je jedna od slika pozicije žene u sistemu

Objavljeno:
Verica Arsić

Insistiranje na odgovornosti žene zbog pada nataliteta, diskurs je sa kojim se već decenijama suočavamo. Slogani i kampanje pokušavaju da probude odgovornost kod mladih ljudi, pogotovo mladih žena, zbog slabog priraštaja, dok pozicija žene u društvu nastavlja da bude zabrinjavajuća.

Pre nekoliko dana javnost je ostala šokirana zbog smrti bebe i nasilja koje je doživljavala porodilja u porodilištu u Sremskoj Mitrovici. Potom, niz žrtava koje su prošle isto nasilje i čije bebe su umrle u istom porodilištu dodatno su zabrinule Srbiju.

Način na koji su žrtve bile mučene ne želim da navodim ovde jer su i te kako eksplicitno objašnjene, ali želim da podcrtam da je slika nasilja u stvari slika odnosa pozicije žene u društvu.

Trudnica
Trudnicafoto: Profimedia

Kako se tretiraju žene: primer trudnica i porodilja

Naglašavanjem priče o natalitetu, o ženi se stvara i produbljuje slika o mašini za rađanje. Žena je sredstvo reprodukcije u sistemu, te zašto ne bi bila tako tretirana i u porodilištu.

Situacija u kojoj ženu udaraju, a njenu bebu guraju iz porodiljinog tela upravo ovaplođuje ideju "žene kao mašine za rađanje". Zašto bi se prema ženi odnosili prijatno u skladu sa činjenicom da je ona ljudsko biće sa svojim celokupnim sistemom emocija i zakonom zagarantovanim pravima ukoliko je sistemski posmatramo kao "nositeljku i donositeljku novog priraštaja".

Dakle, krivica doktora i medicinskog osoblja u Sremskoj Mitrovici apsolutno je velika i zaslužuje oštru kaznu, ali ona je samo deo omeđavanja žene u sistemu na njenu biološku predispoziciju.

Pritom, to nije ni početak ni kraj lošeg odnosa prema ženama u zdravstvenim ustanovama.

Ginekološki pregled
Ginekološki pregledfoto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Žena na ginekološkom pregledu

Kako sam ranije pisala, prema anonimnim ispovestima građanki Srbije, odlazak ginekologu predstavlja veliku traumu mnogim ženama na našem prostoru.

Dapače, situacija je globalni problem, ali mi trenutno govorimo o Srbiji i načinu na koji su žene pregledane i lečene u okvirima ginekologije.

Reči mojih tadašnjih sagovornica otkrile su višegodišnje nasilje koje su trpele - od grubosti lekarki i lekara, preko osuđivanja zbog abortusa, do analiziranja njihovih tela kao proizvoda na pijaci.

Stoga, bilo da se govori o trenutku trudnoće ili porođaja, bilo o redovnoj ili vanrednoj poseti ginekologu, žena ne dobija adekvatan tretman jer se njeno telo posmatra kao sredstvo reprodukcije, a zanemaruju njeno sopstvo i činjenica da je to telo njeno.

Ženski reproduktivni sistem
Ženski reproduktivni sistemfoto: Tamara Trajković

Da li postoji rešenje?

Ja sam više puta govorila o tome, a ovoga puta ću i da citiram poverenicu za ravnopravnost Brankicu Janković, rešenje sistemskog nasilja nad ženama mora da bude sistemsko i treba da sadrži "konstantnu edukaciju medicinskog osoblja, od radnika na prijemu do lekara i babice, i to ne samo sa aspekta zdravstvene zaštite već i sa aspekta ostvarivanja svih ljudskih prava".

Rešenje je, dapače, u razumevanju pozicije žene u društvu i poštovanja njene nezavisnosti i autonomije njenog tela u medicinskom prostoru, ali i u celom sistemu u Srbiji.

Za mene, edukacija treba da postoji na svim nivoima koje je Janković navela, ali i u školstvu kroz seksualno obrazovanje, u medijima i kroz medije, u svim okvirima sistema koje stvara stereotipnu i nazadnu sliku o ženi, a potom diskursom omogućava nasilje nad ženama među kojima je i akušersko.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.