EVO KADA SU VELIKE ZADUŠNICE: Prve su u godini, a datum uvek zavisi od JEDNE VAŽNE STVARI
Zadušnice, Foto: Printscreen/RTS

SPC

EVO KADA SU VELIKE ZADUŠNICE: Prve su u godini, a datum uvek zavisi od JEDNE VAŽNE STVARI

Jedan od običaja koji se upražnjava tokom Zadušnica između ostalih je poseta grobnim mestima naših preminulih

Objavljeno:

Zadušnice su hrišćanski pravoslavni praznik koji je posvećen sećanju na preminule. Praznuje se ne samo ukazivanjem poštovanja našim precima već i kroz velikodušnost i milostinju prema sirotinji i onima kojima je to potrebno.

Jedan od običaja koji se upražnjava tokom Zadušnica između ostalih je poseta grobnim mestima naših preminulih (ako je to moguće), paljenje sveće i ostavljanje takozvanih "Daća" na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita. Mnogi veruju da se ovim simboličnim gestom na neki način "hrani" duša naših upokojenih i da je to dar koji njima ukazujemo, međutim to nije istina. Daće se ostavljaju pre svega da bi se nahranila sirotinja koja će potom pomenuti pokojnika u svojim molitvama.

Zadušnice
Zadušnicefoto: Printscreen/RTS

Pomen i prisećanje na naše preminule su najveći simbol i motiv iza praznika Zadušnice. Smatra se da je veoma važno da se na ovaj dan prisetimo naših upokojenih voljenih osoba i upalimo im sveću na grobnom mestu ili u crkvi ako nije moguće otići na groblje.

Velike zadušnice se takođe nazivaju i Zimskim zadušnicama. Ovaj naziv su dobile jer padaju na poslednju mrsnu subotu pre Velikog, tj. Časnog posta. Zbog toga što se uvek prilagođavaju postu, Velike zadušnice su pokretan praznik.

Ove godine padaju 9. marta.

Bonus video:

03:10

Humanitarni rad Versko dobrotvornog starateljstva SPC

(Espreso / 381info/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.