OVO JE CRKVENI KALENDAR ZA MART: Počinje VASKRŠNJI POST, a ima još VAŽNIH DATUMA ZA PRAVOSLAVLJE
Kalendar, Foto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

CRKVA

OVO JE CRKVENI KALENDAR ZA MART: Počinje VASKRŠNJI POST, a ima još VAŽNIH DATUMA ZA PRAVOSLAVLJE

Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. marta obeležavaju Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja - Krstovdan

Objavljeno: 07:43h

Donosimo vam detaljan crkveni kalendar za mart 2024. godine. U martu nema crvenog slova, ali se obeležavaju tri bitna datuma, a 18. počinje veliki Vaskršnji post koji traje sve do 4. maja.

Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. marta obeležavaju Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja - Krstovdan. Običaji nalažu da se svaki Krstovdan u godini posti zarad dobrog zdravlja porodice. Krstovdan je dan kada se ceo svet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grehova i bili dostojni Isusa Hrista. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

Velike - zimske zadušnice

Ove godine zimske Zadušnice padaju 9. marta. Zadušnice su hrišćanski pravoslavni praznik koji je posvećen sećanju na preminule. Jedan od običaja koji se upražnjava tokom Zadušnica između ostalih je poseta grobnim mestima naših preminulih (ako je to moguće), paljenje sveće i ostavljanje takozvanih "Daća" na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita.

Zadušnice
Zadušnicefoto: Printscreen/RTS

Uskršnji post ove godine počinje 18. marta

Iako Vaskršnji post najčešće započne već u februaru, odmah nakon zimskih zadušnica, ove godine to nije slučaj. Ove godine Vaskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja. Za sve koji do sada nisu znali ili nikada nisu postili, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je bela nedelja, pa se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Nakon toga počinje post koji traje sedam nedelja. Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način.

Svetih 40 Mučenika Sevastijskih - Mladenci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Mladence, koji je posvećen sećanju na stradanje Svetih 40 mučenika sevastijskih. Ovaj praznik se tradicionalno slavi kao dan mladih supružnika, koji su se venčali u prethodnoj godini ili u prvoj godini braka nakon 22. marta. Na ovaj dan, domaćice ustaju rano ujutru i umese 40 kolačića od pšeničnog brašna, koji se nazivaju mladenčići. Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da hrana koja se sprema tog dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom, a ne bi trebalo raditi ni u polju ni u kući.

Mladenčići
Mladenčićifoto: printscreen/ youtube/ Slađini recepti

Prepodobni Aleksije, Čovek Božiji

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 17. marta po crkvenom, tj. 30. marta po gregorijanskom kalendaru. Sveti Aleksije se smatra zaštitnikom prosjaka, putnika, bolničara, hodočasnika i dadilja. Narod kaže da "Čovek Božiji" brine o svim ubogim i nesrećnim ljudima i da, na njegov dan, nikako nije dobro oterati prosjaka sa vrata ili mu odbiti milostinju jer ćete tako uvrediti svetitelja.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso / Blic Žena / Marija Brčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.