OVA SCENA JE SNIMLJENA U SRBIJI: Nema šanse da pogodite šta rade ovi silni ljudi! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

impresivno

OVA SCENA JE SNIMLJENA U SRBIJI: Nema šanse da pogodite šta rade ovi silni ljudi! (VIDEO)

Prvomajski praznici su vreme veselja... Pogledajte neverovatan snimak proslave praznika iz pešterskog sela Delmeđe koje je rekorder na Balkanu.
Objavljeno:

Ono što je svakako upečatljivo na snimcima i po čemu ovo selo drži rekord na Balkanu jeste visina minareta tamošnje džamije. Minareti su sagrađeni 2009. godine kao deo novog islamskog centra u selu i visoki su čak 77,24 metara tako da daleko nadmašuju sve postojeće džamije na Balkanu, ali i šire.

TITO NIJE UMRO 4. MAJA: Svi su plakali, ali Jugoslaviju su lagali MESECIMA!

Minareti u Delimeđama su deo još uvek nezavršenog islamskog centra u ovom selu koje sa 88 domaćinstava ima manje od 300 punoletnih stanovnika. Pored džamije, selo ima osnovnu školu i poštu.

Inače, apsolutni svetski rekorder u visini je minaret džamije Hasana II u Kazablanki, u Maroku. Visok je 210 metara. Da u nekim islamskim zemljama postoji svojevrstan trend takmičenja u izgradnji najviših minareta, svedoči i primer Teherana koji ima ambiciju da Marokancima preuzme „titulu“. U glavnom gradu Irana se podižu minareti čija je planirana visina bi trebalo da bude 230 metara.

HRIST SPASITELJ U BEOGRADU! Evo kako izgleda mozaik težak 40 tona u Hramu svetog Save! (VIDEO)

Poređenja radi, Hram Svetog Save u Beogradu, bez krsta, visok je 70 metara a sa krstom doseže 82 metra. Najviše katoličko zdanje u Srbiji, crkva Bezgrešne device Marije u Bačkoj Topoli, visoka je 72,6 m, a crkva „Ime Marijino“ u Novom Sadu do 72 metra.

Beogradska „Palata Albanija“ visoka je „svega“ 58 metara.

Video čuvenog vašara možete pogledati ovde:

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.