NOVA NOVČANA POMOĆ STIŽE, IZDVOJENO MILION DINARA: Evo ko ima pravo da konkuriše, PARE na računu za 7 DANA
Trudnica, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

GRAD LOZNICA

NOVA NOVČANA POMOĆ STIŽE, IZDVOJENO MILION DINARA: Evo ko ima pravo da konkuriše, PARE na računu za 7 DANA

Državna pomoć za vantelesnu oplodnju

Objavljeno:

Javni poziv za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) u periodu januar – mart oglasio je Grad Loznica. Svrha poziva je, navodi gradska uprava, da se iz budžeta o privremenom finansiranju grada novac usmeri kao snažnijoj podršci punoletnim i poslovno sposobnim ženama i muškarcima odnosno parovima, kao i ženama bez partnera koje imaju neostvareno pravo na roditeljstvo, u rađanju potomstva, ostvarivanjem prava na naknadu troškova za VTO, u svrhu podsticaja rađanja i povećanja nataliteta.

Na raspolaganju je milion dinara, maksimalan iznos po zahtevu je 350.000 dinara, a novac se na račun podnosioca zahteva prenosi u roku od sedam dana od odobravanju prava na naknadu troškova VTO. Nedavnom odlukom Privremenog organa grada podršku da putem VTO dođu do potomstva mogu dobiti žene koje nisu navršile 47 godina u momentu podnošenja zahteva, čime je granica pomerena sa 45 dosadašnjih.

Novina je i da podnosioci zahteva ne moraju više biti samo bračni ili vanbračni parovi već i žene bez partnera to mogu samostalno učiniti. Lozničke mere odnose se na one koji ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program VTO na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Bebe, Beba
foto: RINA

Prema podacima Odeljenja za društvene delatnosti do sada je od onih koje je RFZO odbio iz nekog razloga stiglo osam beba i još tri se čekaju. Tokom 2023. pet parova je konkurisalo i bebe već čekaju dve trudnice, a od šest miliona dinara predviđenih utrošeno je 1,3 pošto za maksimalnih 350.000 nisu svi konkurisali.

Loznica finansira VTO od 2020. godine, prve je četrnaest bračnih parova dobilo maksimalnu novčanu podršku, druge jedanaest, naredne osam, a prošle pet, tako da je do sada ukupno 38 parova pokušalo doći do potomstva uz ovakvu podršku grada.

U gradskom budžetu je za VTO prve godine bilo odvojeno pet, a svih narednih po šest miliona dinara, koliko se planira i za ovu godinu kada bude usvojen budžet.

Bonus video:

04:03

BEBA KOJOJ JE OTKRIVENA SMA DOBIĆE LEK Direktorka RFZO za Kurir TV: Samo ova komisija može da stavi taj lek na listu besplatnih

(Espreso/Kurir.rs/T.Ilić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.