OGLASIO SE DR VUKOMANOVIĆ O BLIZANCU JEDNE OD ČETIRI PREMINULE BEBE! Evo u kakvom je stanju MALENI BORAC
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Foto: Zorana Jevtić

LEPE VESTI

OGLASIO SE DR VUKOMANOVIĆ O BLIZANCU JEDNE OD ČETIRI PREMINULE BEBE! Evo u kakvom je stanju MALENI BORAC

Prof. dr Vukomanović naglašava i da su u najvećem riziku mala deca zbog nerazvijenog imunološkog sistema

Objavljeno: 13:06h

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja na Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, a brat blizanac jedne od te četiri bebe i dalje je na respiratoru. Međutim, kako je naveo prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta, ova beba borac se ne predaje i sada pokazuje stabilno stanje.

- Dete koje je sada na respiratoru pokazuje stabilno stanje s dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom i nadamo se da će to blizanče pregurati to i ozdraviti - rekao je on za TV Pink.

Prof. dr Vukomanović naglašava i da su u najvećem riziku mala deca zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

- Ide se i na to, na primer, u SAD, vakcinacija trudnica, kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim mesecima života, kada ne poseduju antitela kako bi se sama odbranila. Postoji namera da se uvede i ta vakcina posle završenog osmog razreda - rekao je prof. dr Vukomanović.

Vakcina
Vakcina foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Prema novim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 1. do 31. januara ove godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja pertusisa:

- U navedenom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20, dok je najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci.

Bonus video:

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

(Espreso/ Telegraf/ E.S./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.