OVAJ GRAD PRVI U SRBIJI DAJE TRUDNICAMA DEO NOVCA ZA PRENATALNE TESTOVE: Evo koje KRITERIJUME moraju da ISPUNE!
Trudnica, Foto: Profimedia

PRENATALNI TESTOVI

OVAJ GRAD PRVI U SRBIJI DAJE TRUDNICAMA DEO NOVCA ZA PRENATALNE TESTOVE: Evo koje KRITERIJUME moraju da ISPUNE!

Grad će svojim sugrađankama "pokriti" deo tog troška, ukoliko ispunjavaju kriterijume za to

Objavljeno:

Trudnice iz Leskovca koje budu radile neinvazivne prenatalne testove, kojima se otkrivaju greške na genetičkom materijalu, a čije se cene kreću od 400 do više od 1.000 evra, mogu tražiti od Grada novčanu pomoć. Naime, Grad Leskovac je prvi u Srbiji usvojio odluku o sufinansiranju ovog testa u iznosu od 20.000 dinara, ali se za to moraju ispuniti određeni kriterijumi.

Sve više trudnica kao jednu od analiza radi neinvazivne prenatalne testove, a kako to nije pokriveno obavaveznim zdravstvenim osiguranjem, to plaćaju iz sopstvenih sredstava, a mnoge i podižu kredite u banci za to jer se cena najjeftiinijih paketa kreće oko 400 evra. Ovi testovi analiziraju DNK, odnosno sekvence na hromozomima, tražeći odstupanja od normalnog DNK zapisa, pišu Južne vesti.

Grad Leskovac će svojim sugrađankama "pokriti" deo tog troška, ukoliko ispunjavaju kriterijume za to.

Trudnica / ilustracija
Trudnica / ilustracijafoto: Darya Petrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kriterijumi su da trudnica ima prebivalište u Leskovcu, da ima 35 ili više godina, da ima loš nalaz dabl i/ili tripl testa, da ima blizanačku uli višestruku trudnoću ili da je imala tri ili više spontanih pobačaja, da je imala smrt ploda u kasnijoj trudnoći ili da trudnica ili otac bebe imaju opterećenu porodičnu anamnezu.

Sve trudnice koje ispunjavaju kriterijume iz pravilnika, mogu dostaviti neophodnu dokumentaciju u vidu zahteva tokom čitave godine. Zahtev se podnosi Gradskoj upravi – Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a o ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT mišljenje daje tročlana Komisija za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT - navode iz Grada Leskovca.

Ceo Pravilnik u kojima su opisani kriterijumi inavedena potrebna dokumentacija, mogu se videti na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso / Južne vesti/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.