NADLEŽNI U VALJEVU UPOZORILI GRAĐANE DA NE IZLAZE BEZ PREKE POTREBE: Napolju je OPASNO!
Foto: Nenad Kostić

STRAŠNO

NADLEŽNI U VALJEVU UPOZORILI GRAĐANE DA NE IZLAZE BEZ PREKE POTREBE: Napolju je OPASNO!

Indeks aerozagađenja u ovom srpskom gradu je po ovom sajtu čak 420

Objavljeno:

Nadležni u Valjevu pozvali su građane da ne izlaze napolje ukoliko moraju a razlog za ovo alarmantno upozorenje je izuzetno zagađen vazduh nad gradom na Kolubari, na sajtu AirVisual kategorisan kao “opasan”.

Ovaj, veoma često korišćeni sajt koji pokazuje nivoe zagađenja vazduha, večeras pokazuje da je Valjevo u “ljubičastom”, boji koja uz lik čoveka sa gas maskom na licu, upozorava da je vazduh “opasan”.

Indeks aerozagađenja u ovom srpskom gradu je po ovom sajtu čak 420, a nivoi najopasnijih polutanata su rekordno visoki – 378 mikrograma po kubnom metru PM2,5, odnosno, 385 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica.

I sajt xECO takođe pokazuje da je u Valjevu, zbog časovne koncentracije od 318 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica, vazduh “izuzetno lošeg” kvaliteta.

Podsećamo, prema kriterijumima državne Agencije za zaštitu životne sredine, godišnja prosečna granična vrednost PM2,5 čestica u Srbiji treba da iznosi 25 mikrograma po kubnom metru, a ona je samo večeras u Valjevu prekoračena skoro 15 puta!

Zbog toga, saopštenjem za javnost oglasio se valjevski Zavod za javno zdravlje, u kojem je Valjevce pozvao da “zbog povećane koncentracije PM 2,5 i PM 10 čestica u gradu ne izlaze napolje ukoliko ne moraju”.

U saopštenju se takođe građanima savetuje da smanje fizičku aktivnost na otvorenom, nose zaštitne maske, obrate posebnu pažnju na osetljivu populaciju, decu i hronične bolesnike, kao i da uzimaju redovnu terapiju.

Bonus video: ŽUTA KIŠA OPASAN PRIRODNI FENOMEN Dr Stanišić objasnila ima li razloga za strah i kako zagađenje u Ukrajini utiče na nas

02:45

ŽUTA KIŠA OPASAN PRIRODNI FENOMEN Dr Stanišić objasnila ima li razloga za strah i kako zagađenje u Ukrajini utiče na nas

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.