KONAČNO SE I TO DOGODILO: Ovo je nešto potpuno novo na našim ulicama
Foto: Grad Novi Sad

SVAKA ČAST!

KONAČNO SE I TO DOGODILO: Ovo je nešto potpuno novo na našim ulicama

Vrednost ovog projekta iznosila je 7 miliona i 440 hiljada evra

Objavljeno: 16:46h

Opšte je poznata činjenica da su motorna vozila, kojih je svakim danom sve više u našem okruženju, jedan od najvećih zagađivača vazduha i njihovi izduvni gasovi predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi.

Među njima su i autobusi, koje građani najčešće koriste zbog povoljne cene karte i redovnih polazaka. S tim u vezi Novi Sad je još jednom dokazao da postaje eko sredina i za svoje građane je obezbedio rešenje kojim će dovesti do smanjenja emisije štetnih gasova i tako započeti novu etapu javnog prevoza.

Naime, Grad Novi Sad je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizovao nabavku deset autobusa na električni pogon marke „Solaris“, tri univerzalna brza punjača kao i pet servisnih punjača. U pitanju su najkvalitetniji električni autobusi u Evropi.

Vrednost ovog projekta iznosila je 7 miliona i 440 hiljada evra, dok je dodatno iz gradskog budžeta za izgradnju objekata za postavljanje opreme i priključenja i napajanja punjača neophodnih za funkcionisanje ovih autobusa izdvojeno 56,1 milion dinara.

Iako deluje kao veoma skupa investicija, na duži vremenski period upotreba električnih autobusa dovešće do uštede troškova goriva, niži su troškovi održavanja a takođe imaju i duži vek trajanja od njihovih prethodnika.

Električni autobusi ne proizvode nikakvu buku, udobni su, poseduju rampu za osobe sa invaliditetom, kao i klima uređaje zbog čega su građani koji ih koriste veoma zadovoljni. Takođe olakšan je posao i vozačima jer osim svih navedenih pogodnosti imaju i unutrašnje i spoljašnje kamere na mestu nekadašnjih spoljašnjih retrovizora, što im omogućava bolju preglednost.

00:56

Novi Sad kupio najkvalitetnije električne autobuse u Evropi

Uvođenjem savremenijeg i boljeg načina prevoza, bezbednijeg i komfornijeg nego do sada, koji stvara manje buke i kojeg karakteriše nulta emisija štetnih gasova, osetiće se benefiti ne samo za korisnike javnog prevoza nego i za sve građane Novog Sada.

Pored Beograda, Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je prešao na upotrebu električnih autobusa što predstavlja odličan primer ostalim lokalnim samoupravama a sve u cilju očuvanja životne sredine i kvaliteta života svih građana Srbije.

Bonus video

00:15

Košarkaši ušli u autobus

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.