EVO U KOLIKO ĆE TAČNO SATI PASTI SNEG: Očekuje se 10 do 20 centimetara pokrivača
Vremenska prognoza za 7. januar 2024, Foto: David Buzzard / Alamy / Alamy / Profimedia

zabeleće se

EVO U KOLIKO ĆE TAČNO SATI PASTI SNEG: Očekuje se 10 do 20 centimetara pokrivača

Srbija je ovog vikenda pod uticajem snažnog ciklona

Objavljeno:

Zahlađenje koje nas očekuje od noćas, nije ni nalik onom sa severa i istoka Evrope, već se očekuje jedna potpuna normalna i uobičajena zimska situacija. Nema mesta panici, samo se treba prilagoditi vremenskim uslovima.

Srbija je ovog vikenda pod uticajem snažnog ciklona. Ovaj ciklon danas se nalazi nad našim područjem i donosi nam oblačno, ali i dalje natprosečno toplo vreme sa kišom i pljuskovima. Kiša pada i na planinama. Vazudšni pritisak je znatno ispod normale. Temperature se kreću od 8 do 12°C, u Beogradu je 10°C. Zlatibor i Sjenica mere 5°C, a Kopaonik 1°C. Uskoro se očekuje i zahalađenje.

U Srbiji će tokom celog današnjeg dana biti oblačno sa kišom i pljuskovima, na višim planinama sa snegom.

Duvaće istočni, jugoistočni i severoistočni vetar, a oblaci i kiša stizaće upravo iz ovog kvadranta.

Vremenska prognoza za 7. januar 2024
Vremenska prognoza za 7. januar 2024foto: Nenad Kostić

Prema kraju dana i večeri kiša će preći u sneg na svim planinama.

U toku večeri kiša će preći u sneg i u nižim predelima na zapadu Srbije, oko 22-23 h i u svim nižim predelima zapadne Srbije i u Bačkoj, oko ponoći u većem delu Vojvodine, a drugoj polovini noći u svim severnim i centralnim predelima Srbije, uz pad temperature na 0°C i počeće da se formira snežni pokrivač, a vetar će biti u skretanju na pojačan severni i severozapadni.

Ciklon nad Srbijom nalaziće se i početkom sledeće sedmice, ali će se tokom ponedeljka i utorka svojim centrom pomerati ka istoku, odnosno ka Crnom moru i tako u vidu severnog strujanja omogućiti prodor hladnoj vazdišnoj masi do našeg područja.

U ponedeljak u Srbiji oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača. Temperature će se kretati uglavnom od -2 do 1°C. Na jugu i na krajnjem jugoistoku Srbije i u Negotinskoj Krajini biće toplije, povremeno sa kišom i susnežicom, uz temperature od 3 do 7°C. Ovaj deo Srbije biće i tokom ponedeljka u toplijem sektoru ciklona i zato zbog kiše neće doći do formiranja snežnog pokrivača, dok se na planinama očekuje sneg.

U utorak u svim predelima sneg, a u većini predela očekuje se i ledeni dan. Maksimalna temperatura kretaće se od -3 do 1°C.

Kada je reč o snežnom pokrivaču, u većini predela formiraće se snežni pokrivač od 1 do 10 cm, u zapadnim i centralnim predelima i na širem području Beograda od 10 do 15 cm, lokalno i više, a na planinama od 20 do 30 cm.

Vremenska prognoza za 7. januar 2024
Vremenska prognoza za 7. januar 2024foto: Kurir

U utorak uveče u većini predela sneg će slabiti, tokom noći i prestati.

Već u sredu ciklon će biti nad Crnim morem, a u Srbiji se očekuje stabilizacija vremena i osetniji porast vazdušnog pritiska, zbog sve jačeg uticaja anticiklona sa zapada Evrope i Atlantika.

Prema vremenskoj prognozi, od srede do kraja sledeće sedmice u Srbiji će biti suvo i uglavnom vedro, ujutro uz maglu i uz mraz, ponegde i jak.

Jutarnja temperatura biće od -8 do -2°C, lokalno ispod -10°C, a maksimalna dnevna u sredu oko 0°C, potom u blagom porastu, uz vrednosti od 0 do 5°C.

Oko 15. janauara očekuje se manje otopljenje, ali i naoblačenje sa padavinama. Potom će biti malo hladnije, ali bez jačeg zahlađenja i uz česte padavine u obliku kiše, susnežice i snega, a takvo vreme biće u potpunosti sa kalendarom i našim prosečnim zimama.

Dakle, zahlađenje koje nas očekuje od noćas, nije ni nalik onom sa severa i istoka Evrope, već se očekuje jedna potpuna normalna i uobičajena zimska situacija. Nema mesta panici, samo se treba prilagoditi vremenskim uslovima.

Kako su temperature do danas bile i za 10-15 stepeni više od proseka za januar, Božić donosi zahlađenje, tako da će tokom sledeće sedmice maksimalne temperature biti u skladu sa kalendarom i oko prosečnih vrednosti, ponegde i koji stepen ispod.

Bonus video:

05:03

BRZE VESTI 07.01.2024

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.