NEMA DRUŠTVENE MREŽE, SLUŠA GUSLE I CITIRA PATRIJARHA PAVLA: Heroj "Potere" otkrio da je zamalo ODUSTAO od kviza
Veljko Kotlaja, Foto: Printscreen/RTS

momak za primer

NEMA DRUŠTVENE MREŽE, SLUŠA GUSLE I CITIRA PATRIJARHA PAVLA: Heroj "Potere" otkrio da je zamalo ODUSTAO od kviza

Za razliku od većine svojih vršnjaka, Veljko ne koristi društvene mreže, a slobodno vreme provodi uz knjige i gusle

Objavljeno:

Veljko Kotlaja, student istorije iz Priboja, ne samo da je pokazao izuzetno znanje osvojivši 1.500.000 dinara u kvizu „Potera” već je tu pobedu pretvorio u nešto veće – priliku za spasavanje života. Njegova odluka da svoj deo zarađene sume od oko 5.000 evra donira za lečenje dvogodišnjeg Todora Stojanovića iz Niša osvojila je srca širom Srbije, kao podsetnik da uvek treba da budemo prvo ljudi.

Sistem vrednosti po kojima živi, tako nesvojstvenom generaciji kojoj pripada i u kojoj dominira materijalno, potvrdio je i u razgovoru za „Politiku”. Skromno nam je rekao da je „imao više sreće nego pameti”, da uopšte ne prati kvizove i da ne voli bilo kakve vrste nadmetanja.

Veljko Kotlaja
Veljko Kotlajafoto: Printscreen/RTS

Nije spavao ni jeo dan pred snimanje kviza

– Nisam spavao ni jeo 24 časa pred nastup, bio sam bolestan i imao infekciju oba uha. Na kraju sam zadovoljan rezultatom, ali to je za mene više božje čudo. Sve se idealno poklopilo i nemam osećaj da ja imam veze sa tim – priča Kotlaja, koji živi u popluranoj „Loli”, studentskom domu u Beogradu.

Kao i u Oskarom nagrađenom filmu „Milioner iz blata” iz 2008, u kom jedan indijski autsajder na zaprepašćenje svih odgovara tačno na sva pitanja i odnosi trijumf u kvizu, ni u Veljka niko nije verovao. A postigao je rekord kviza.

– Kada sam majci i bratu rekao da hoću da se prijavim za „Poteru” odgovorili su mi da ću se obrukati. Sve do veče pred emisiju sam razmišljao da li da otkažem nastup. Tada sam se čuo sa majkom i rekao joj da ću ići na višu sumu, a ona samo što nije zaplakala – priča i dodaje da ga je ista stvar zadesila i nakon završetka snimanja.

Majka mislila da se šali kada joj je javio za pobedu

– Odmah posle nastupa sam je nazvao, a ona je počela sa „pa dobro, nema veze”, pa tek onda pitala šta sam uradio. Kada sam rekao koliko novca sam osvojio – mislila je da se šalim i spustila slušalicu. Od umora sam zaspao i tek sutradan nazvao brata koji mi takođe nije poverovao. Tek posle detaljnog objašnjavanja su shvatili da sam ozbiljan i podržali moju odluku da prosledim novac u humanitarne svrhe – priseća se Kotlaja.

Veljko Kotlaja u Poteri sa drugim takmičarima
Veljko Kotlaja u Poteri sa drugim takmičarimafoto: Printscreen / RTS

Iako ima tek 22 godine, kaže da ga u budućnosti više nećemo gledati na malim ekranima što se kvizova tiče, ali da bi voleo da jednog dana radi istorijske ili naučne TV emisije. I dok cela Srbija pred njim vidi blistavu budućnost, mladić iz Priboja je zabrinut, jer kaže, zaposlenje u profesiji je neizvesno.

– Cilj mi je da budem čovek, što bi rekao patrijarh Pavle, a sve ostalo je nebitno. Voleo bih da pišem naučne radove, ali za sada sebe vidim u budućnosti kao nezaposlenog.

Nema društvene mreže, sluša gusle

Neobičan je i po tome što za razliku od većine svojih vršnjaka – ne koristi društvene mreže, a slobodno vreme provodi uz knjige i gusle.

– Volim da slušam guslarske pesme i imam tu privilegiju da mi ih cimer svira uživo. Hobi mi je čitanje, a omiljena knjiga „Sumrak starog Mediterana” Harisa Dajča – kaže Kotlaja, dodajući da inspiraciju pronalazi u profesorima.

Koliko je neobičan za momka u ranim dvadesetim godinama svedoči i njegov odgovor na pitanje ko mu je idol: naveo je Miroslava Popovića, načitanog i dobrog čoveka, bibliotekara Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Bonus video:

00:28

Jovan Memedović uzeo zmiju u ruke

(Espreso / Politika / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.