U Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture: Potrebno je POVEĆATI broj vakcinisane dece!
Foto: Shutterstock

važna za kolektivni imunitet!

U Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture: Potrebno je POVEĆATI broj vakcinisane dece!

Iz Svetske zdravstvene organizacije podsećaju da je vakcinacija najjeftinija i najefikasnija mera prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti
Objavljeno: 16:29h

On je naglasio da je vakcinacija najefikasnija i najjeftinija mera prevencije kojom se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

Podseća da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, a da će novim pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

- Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo - rekao je Vicko i dodao da roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Ustai naglasila je da vakcinacija spasava milione života i da je iskorenila mnoge zarazne bolesti.

foto: Shutterstock

To je, kako kaže, kod mnogih, čak i zdravstvenih radnika dovelo do stava da vakcinacija više nije neophodna, te da takvo stanovište preti da poništi sve što je do sada urađeno.

- Od 2010. do 2015. godine, zahvaljujući imunizaciji, sprečeno je najmanje 10 miliona smrtnih slučajeva u svetu - rekla je ona i dodala da je samo tokom 2014. godine umrlo 114.000 ljudi od malih boginja.

Ustai je podsetila da je vakcinacija najbolji i najefikasniji način prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti, a da odbijanjem da se deca vakcinišu možemo doći u situaciju da nam se vraćaju te skoro zaboravljene zarazne bolesti.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović naglasila je da svi domovi zdravlja imaju dovoljno vakcina predviđenih kalendarom vakcinacije, a da je zajednički zadatak svih lekara na terenu da se poveća obuhvat vakcinacije.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.