ŠIŠALI SU NAS NA ĆELAVO TAKO DA JE KRV TEKLA! Baka je preživela pakao Jasenovca! (VIDEO)
Foto: Printscreen/SRNA

monstruozno

ŠIŠALI SU NAS NA ĆELAVO TAKO DA JE KRV TEKLA! Baka je preživela pakao Jasenovca! (VIDEO)

U njenom sećanju ostao je zbeg, žene, plač dece, žeđ, glad, strah, bombardovanje i žrtve kojih je bilo gde god se krenulo
Objavljeno: 13:48h

Sudbina je htela da je jedan od ustaša u logoru poznavao Stojinog oca, te im je davao hleb u tajnosti.

- Jeli smo samo stari ukiseljeni, kukuruzni hleb, a toga nije bilo dovoljno, priseća se Stoja i napominje da su pored njih nosili tela mrtvih muškaraca, a seća se i jauka njihovih žena.

Nakon šest sedmica Stoja i njene sestre odvedene su u obližnju hrvatsku porodicu, gde su pomagale u polju i vinogradu dok im se pred očima i dalje odvijala strahota stradanja njenog naroda u logoru.

foto: Printscreen/youtube

Zbog pothranjenosti nisu imale dovoljno snage što je izazivalo bes vlasnika domaćinstva Ante koji je neretko pretio da će ih zaklati.

- Imali smo neku tetku u Čitluku koja nije imala svoje dece. Ona je dobila propusnicu i došla da nas odvede kući - kaže Stoja

Samo 7 odsto Srba prijavi seksualno uznemiravanje deteta! Prema njenim rečima, kod kuće su zatekli brata i sestru koji su ostali na Kozari, te je tako njih petoro započelo život na porušenom ognjištu.

- Za brata Mikana ništa nismo znali tri godine, a onda je došao kući. Saznali smo da je njega u logoru spasio neki Nemac koji nije imao dece i usvojio ga, priča Stoja.

Ona ističe da se toliko zla dogodilo, a da nikad niko nije to potpuno ispričao i zapisao, ne zna kako i zašto, te napominje da je ona sama naučila da čita i piše.

Stoja danas živi u Rakanima kod Novog Grada i ima dvoje dece u braku sa pokojnim suprugom Jovanom.

- Svega se sećam i danas kao da je juče bilo. Strašno je to zlo bilo i teško da bi današnje generacije imale snage da to prežive, navodi Stoja Karlica. (Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.