U OKTOBRU SLAVIMO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PRAZNIKA ZA ŽENE! Pogledajte kako izgleda CRKVENI KALENDAR za ovaj mesec
Sveta Petka, Foto: Aleksa Petrović

praznici

U OKTOBRU SLAVIMO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PRAZNIKA ZA ŽENE! Pogledajte kako izgleda CRKVENI KALENDAR za ovaj mesec

Evo kako izgleda crkveni kalendar za oktobar 2023

Objavljeno:

Tokom oktobra meseca Srpska pravoslavna crkva po verskom kalendaru obeležava niz praznika od kojih su 2 obeležena crvenim slovom. U pitanju su Sveta Petka i Sveti Petra Cetinjski.

Pogledajte kako izgleda crkveni kalendar za oktobar 2023:

Pravoslavni kalendar oktobar 2023.
Pravoslavni kalendar oktobar 2023.foto: Printscreen/inter.rs

Sveta Petka - 27. Oktobar. 2023.

Sv. Petka, odnosno Prepodobna Petka - Paraskeva je svetiteljka srpskog porekla, rođena u gradu Epivatu (Pivat, turski Bojados), između Silinavrije i Carigrada. Roditelji Svete Petke bili su imućni i pobožni hrišćani i osim Petke imali su i jednog sina, Jevtimija, koji se za života roditelja zamonašio i kasnije postao znameniti episkop Maditski.

Sveta Petka
Sveta Petkafoto: Aleksandra Čolić

Nakon smrti roditelja mlada Petka napustila je dom i otišla najpre u Carigrad, a potom u pustinju Jordansku gde se podvizivala sve do svoje starosti. Pod starost javio joj se jednom anđeo Božji i rekao joj: "Ostavi pustinju i vrati se u tvoje otečestvo; potrebno je da tamo predaš svoje telo zemlji, a dušom da se preseliš Gospodu". Sveta Petka je poslušala glas sa neba, ostavila omiljenu pustinju i vratila se u Epivat. Tu je proživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi, a zatim predala duh svoj Bogu i preselila se u rajska naselja. Upokojila se u 11. veku.

Sveti Petar Cetinjski - 31. Oktobar. 2023

Uspomenu na nedavno kanonizovanog Svetog Petra Cetinjskog, Srpska pravoslavna crkva slavi kao zavetni praznik i "crveno slovo" u kalendaru.

Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj je "ceo svoj život viteški posvetio svome narodu", boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Sveti Petar, Mitropolit cetinjski rođen 1. aprila 1749. godine u Njegušima od oca Marka i majke Marije, rođene Martinović. Kada je Petru bilo 10 godina, Mitropolit Sava Petrović, stric Petrovog oca Marka, doveo ga je u Cetinjski manastir „da uči knjigu“, navodi Eparhija žička. U 12. godini je primio monaški podstrig, u 15. je poslat u Rusiju na dalje školovanje. Kada se 1766. godine upokojio Mitropolit Vasilije, jeromonah Petar se vratio na Cetinje. Vladika Sava ga je ubrzo rukopložio za jeromonaha, a nešto kasnije ga je proizveo u čin arhimandrita.

Sa blagoslovom Mitropolita Save 1777. godine odlazi u Rusiju da prikupi pomoć i traži zaštitu svog srpskog naroda. Po upokojenju Mitropolita Save 1781. godine, za njegovog naslednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je posle tri godine umro. Tada je za duhovnog i svetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović. Hirotonisao ga je u episkopa u Sremskim Karlovcima 1784. godine mitropolit Mojsije Putnik. Sveti Petar Cetinjski se posebno zalagao da spreči krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. Dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću, nekoliko pesama i preko 260 arhipastirskih poslanica.

Posle 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, 1830. godine u 81 godini zemaljskog života. Žitije i Službu Svetom Petru Cetinjskom napisao je 1893. godine beogradski mitropolit Mihailo na osnovu istorijskih izvora i usmenog kazivanja cetinjskog mitropolita Mitrofana Bana. Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svet još za života.

Mnogi hramovi širom srpske patrijaršije posvećeni su ovom svetitelju. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.

Bonus video:

01:14

OVO JE PRAVA ISTINA O ODNOSU TITA PREMA CRKVI! Unuk Josip Broza za Kurir TV: U telefonu imam SAČUVANU dedinu poruku o opredeljenju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.