METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA SEPTEMBRA: Verovali ili ne, RUŠIMO PROSEK
Jesen, Foto: Aleksa Petrović

vreme u srbiji

METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA DO KRAJA SEPTEMBRA: Verovali ili ne, RUŠIMO PROSEK

Dobra vest je da nema opasnosti od snažnih oluja poput onih tokom leta

Objavljeno:

Prva polovina septembra donela je Beogradu pravo letenje vreme. Temperature su prethodnih dana dostizale i 32-33°C, a prosek za ovo doba godine je 25 do 27°C, tako da su temperature bile znatno iznad proseka.

Ipak, da smo na korak na jeseni podsetile su nas sveže i prijatnije noći, tako da su ove visoke dnevne temperature bile znatno lakše podnošljive, za razliku od juna, jula i avgusta kada se često ni tokom noći nisu spuštale ispod 20°C.

Današnji dan doneće Beogradu prodor oslabljenog hladnog fronta, pa će posle podne biti i više oblačnosti, a kasnije posle podne i uveče biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Dobra vest je da nema opasnosti od snažnih oluja poput onih tokom leta.

Iako će danas biti malo svežije, biće i dalje toplo za ovo doba godine, a maksimalna temperatura biće do 30°C.

Inače, za razliku od prethodnih vedrih noći i jutra kada su jutarnje temperature bile niže, prethodna noć u Beogradu bila je tropska, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C, a razlog tome je više oblačnosti koja je sprečila veće izračivanje, odnosno hlađenje atmosfere, ali i nailaska hladnog fronta ispred koga je strujala topla vazdušna masa sa juga.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

U petak i u subotu očekuje se još malo svežije, zbog priliva svežije vazdušne mase sa severa, ali će ostati prosečno toplo.

Maksimalna temperatura biće do 26°C, a očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala i padavina skoro da neće ni biti.

Povratak leta i sunčanog vremena očekuje se u nedelju, pa će tokom sledeće sedmice temperature biti prave letnje, uz vrednosti oko 30°C, a neretko i preko 30°C.

U nedelju i početkom sledeće sedmice očekuje se i košava, umerenog intenziteta, ali toplog karaktera.

Prema trenutnim prognozama značajnijeg zahlađenja u Beogradu neće biti do kraja septembra, tako da će ovaj septembar ući u arhivu kao pravi letnji, uz temperature iznad proseka i uz sušnije vreme.

Dakle, prvi dani jeseni doneće i više nego toplo vreme, a moguće su temperature i preko 30°C, nakon čega bi osvežilo, ali bi se temperature vratile na vrednosti oko 25°C.

Inače, ovo letnje vreme u septembru ne treba mešati sa Miholjksim letom, jer je ovde reč o produženom letnjem vremenu, dok se Miholjsko leto vezuje za period umereno toplog vremena u oktobru kada temperature danima uz sunčano vreme budu od 22-23 do 27°C i kada ovaj period nastupi nakon jačeg zahlađenja koje prekine ono pravo leto koje potraje do sredine ili kraja septembra.

Bonus video: OLUJA IZVALJIVALA STUBOVE! Bivšem košarkaškom reprezentativcu uništeno 95 ODSTO VOĆNJAKA: Preduzeli smo sve mere, ali ne vredi!

01:49

OLUJA IZVALJIVALA STUBOVE! Bivšem košarkaškom reprezentativcu uništeno 95 ODSTO VOĆNJAKA: Preduzeli smo sve mere, ali ne vredi!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.