UČE DECU O ANALNOM SEKSU I HOMOSEKSUALNOSTI: Klince u Srbiji će seksualno edukovati, nekima je to kul, a neki imaju ozbiljne zamerke!
Foto: Shutterstock

edukacija ili preterivanje?

UČE DECU O ANALNOM SEKSU I HOMOSEKSUALNOSTI: Klince u Srbiji će seksualno edukovati, nekima je to kul, a neki imaju ozbiljne zamerke!

Dok neki tvrde kako se deca nasilno uvode u svet seksualnosti, drugi smatraju da je edukacija od malih nogu veoma bitna kada je reč o seksualnosti...
Objavljeno:

Predrag Azdejković kaže za Espreso kako društveno promovisanje i edukacija koja se tiče sklonosti ka istom polu, ne može da podstakne porast broja homoseksualaca.

foto: Beta

- Mi imamo celu Evropsku Uniju, Ameriku, Australiju koje su utvrdile da broj homoseksualaca ne raste niti opada, već ostaje isti. Sa druge strane, držati se za ruke nije seks i to je sasvim u redu.

Azdejković kaže kako je u redu učiti decu tehničkim stvarima u seksu, ali kad oni uđu u pubertet.

- Deca treba da se uče da je to normalno jer će u protivnom smatrati da nešto nije u redu sa njima. Kada ih mama ili baka pitaju da li im se sviđa neka devojčica, osećaće da nešto ne valja. Edukacija u školama će im pomoći da znaju da je sve u redu sa njima i samim tim će ih poštedeti traume.

S druge strane, psihoterapeut Zoran Milivojević kaže za Espreso kako je sa stručne strane neopravdano seksualno edukovati malu decu, pogotovo ovu uzrasta od 3 do 5 godina, jer ih to prerano seksualizuje.

- Deca postaju zainteresovana i to može da ima negativne efekte. Roditelji treba tu da se pitaju, a ne škola.

Zoran Milivohjević je o odeljku koji se bavi homoseksualnim sklonostima rekao da je u redu da škola razvija toleranciju prema seksualnim manjinama, ali da postoji razlika između tolerancije i promocije.

U ovom slučaju je granica probijena i ovde se vrši promocija. Ipak se radi o projektu Ministrastva Prosvete i samim tim će biti obuhvaćen veliki broj dece. Odrasli ljudi imaju stavove koji su pritom promenjivi, a interesne grupe pristupaju deci kako bi im formirali stavove, a to je neprihvatljivo. To je kao da na primer, crkva u u školama nameće svoj program, objašnjava, Zoran Milivojević.

S tim se slaže i Đakon Nenad Ilić koji smatra da će ovakvi udžbenici "promeniti srpski identitet".

- Građani Srbije, u okviru naše odavno proklamovane promene identiteta srpskog naroda i radikalnog prevrednovanja zastarelih nasleđenih nacionalnih vrednosti, vaša deca dobiće inovacije u školskom programu i to od vrtića do fakulteta. Mi naša obećanja držimo. Dragi roditelji, nemojte da se uzbuđujete, to radimo zato što smo pametni. Legalno izabrane vlasti Srbije, napisao je Ilić na svom Fejsbuk profilu.

Autorke obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama su Ljiljana Bogavac i Dušica Popadić, laureatkinje "Labrisa – najstarije LGBT organizacije u Srbiji“.

(Jelena Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.