EVO ŠTA ĆE BITI SA PARADOM PONOSA: Poznat je PLAN skupa, DESNIČARI opet GLASNI, a MUP se još uvek nije oglasio
Parada ponosa, Foto: Espreso

lgbt

EVO ŠTA ĆE BITI SA PARADOM PONOSA: Poznat je PLAN skupa, DESNIČARI opet GLASNI, a MUP se još uvek nije oglasio

Beograd Prajd počeo je u ponedeljak 4. septmebra, a Goran Miletić je govorio o planu šetnje u subotu

Objavljeno:

Da li će u subotu biti "Prajd šetnje" - legitimno je pitanje nakon što je prošle godine "Evroprajd" u Beogradu u poslednji čas ipak održan i pored zabrane MUP-a i to uz velike tenzije. Organizatori šetnje ističu da su imali dva sastanka sa policijom i da pripreme za manifestaciju teku uobičajeno pošto je planirano da učesnici prajda u subotu u 16 sati prođu istom trasom kao pre dve godine i 2019. godine.

"Nedelja ponosa" u organizaciji LGBT+ zajednice počela je u ponedeljak crtanjem grafita na Prajd info centru. Na taj način aktivistkinje i aktivisti "Beograd Prajda" želeli su da skrenu pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi, ali i na činjenicu da je, kako kažu, Prajd info centar bio čak 18 puta na meti vandala i da niko zbog toga nije kažnjen.

Tenzije zbog prošlogodišnjeg Evroprajda

Iako se "Nedelja ponosa" već godinama održava, ni ova nije mogla da prođe bez protivljenja i negodovanja pa čak i kontraskupova. Jedan takav održan je u Beogradu u nedelju kada se okupilo nekoliko desetina demonstranata na poziv desničarskih organizacija i protestovalo protiv LGBT+ zajednice.

LGBT
LGBTfoto: Profimedia

Inače, prošle godine je sličan protest bio brojniji uoči održavanja "Evroprajda" koji je okupio pripadnike LGBT+ zajednice iz cele Evrope i sveta. Zbog velikih tenzija MUP je više puta zabranjivao "Evroprajd" koji su podržale i neke strane ambasade u Beogradu. Na kraju, "Evroprajd" šetnja je, ipak, održana, uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente.

Zbog toga se postavlja pitanje šta li će "Prajd šetnja" doneti u subotu iako ne izaziva pažnju cele Evrope kao "Evroprajd"?

"Trasa kao 2021. i 2019. godine"

Goran Miletić, direktor "Beograd Prajda", ističe za "Blic" da pripreme teku po planu.

Goran Miletić
Goran Miletićfoto: Privatna arhiva

- Imali smo dva sastanka sa MUP-om. Dogovorili smo se da "Prajd šetnja" ima istu trasu kao 2021. i 2019. godine i da krene i završi se u parku "Manjež". To znači da bi se išlo Nemanjinom do zgrade vlade, zatim ulicom Kneza Miloša pa Kralja Milana ka Trgu Nikole Pašića i Narodnoj skupštini, a onda opet u Kneza Miloša nazak ka Manježu - navodi Miletić.

Kako kaže, teško je reći koliko će biti učesnika u šetnji.

- Za sada su najave da će biti lepo vreme. Interesovanje je kao i prethodnih godina. Ali nezahvalno je prognozirati koliko će ljudi biti - poručuje Miletić.

"Imamo privatno obezbeđenje kao i uvek"

1 / 6 Foto: Espreso

Našeg sagovornika ne brinu mnogo eventualni bezbednosni rizici.

- Sve je redovno. Mi imamo svoje privatno obezbeđenje kao i svake godine. Kada je reč o bezbednosti mogu da kažem da nije bilo većih problema ni prošle godine. Biće svakako i pripadnika policije na skupu. Od procene MUP-a zavisiće koliko će ih biti. Bilo je "Prajd šetnji" i sa 500 i sa 5.000 policajaca - podseća Miletić.

U MUP-u se za sada nisu ni zvanično ni nezvanično oglašavali u vezi sa organizacijom "Prajd šetnje". Nisu ni odgovorili juče na pitanja "Blica".

Koncertni program na kraju šetnje

Inače slogan, ovogodišnje "Nedelje ponosa" je „Nismo ni blizu“ i kako kažu organizatori oslikava „borbu LGBTI+ pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav“.

Parada ponosa
Parada ponosafoto: Espreso

- Ovogodišnja Nedelja ponosa obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom Prajd šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku "Manjež" u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program posle same šetnje - navodi se u saopštenju.

Desničari: Neću gej paradu u Beogradu

S druge strane na protestu "za odbranu porodičnih i tradicionalnih vrednosti" demonstranti su prošle nedelje prošetali do zgrade vlade pod parolom "neću gej paradu u Beogradu". Pritom su od vlasti tražili "zabranu promocije LGBT u Srbiji".

Kontraskup 2022. godine
Kontraskup 2022. godinefoto: Espreso

Protest su organizovala udruženja koja zastupaju desničarske stavove, između ostalih, pokret "Svetosavlje" i "Udruženje lekara i roditelja za nauku i etiku" koji za sebe kažu da su "rodoljubiva udruženja, okupljena oko tradicionalnih i porodičnih vrednosti".

Bonus video:

09:08

ŽESTOKA SVAĐA U PROGRAMU UŽIVO: Pripadnik LGBT i predsednik Slobodne Crne Gore U KLINČU: Ko će tu koga da nosi preko praga?

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.