JOŠ MALO DO "ŽURKE GODINE": Čuveni SVADBARSKI KUPUS u Mrčajevcima svake godine proba oko 100.000 ljudi!
Svadbarski kupus, Foto: Printscreen/Youtube/rasinakuhinja2401

20. kupusijada

JOŠ MALO DO "ŽURKE GODINE": Čuveni SVADBARSKI KUPUS u Mrčajevcima svake godine proba oko 100.000 ljudi!

I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program

Objavljeno:

Čuvena Kupusijada održava se već tradicionalno svakog trećeg vikenda u septembru u Mrčajevcima kod Čačka, a to ove godine podrazumeva da će gastronomska manifestacija da traje od 15. do 17. septembra.

Nastala je 2002. godine i takmičarskog je karaktera, a u "svadbarskom kupusu" tokom tri dana uživa prosečno oko 100.000 gostiju, a pripreme se jela od 50 tona kupusa.

U zemljane lonce koji su iznutra podmazani domaćom mašću, slaže se red kiselog kupusa, red junetine, pa opet red kupusa, red svinjetine, još jedan red kupusa, a po njemu ovčetina i sve tako do vrha lonca.

Između slojeva se dodaje slatka i ljuta aleva paprika, lorberov list, crni luk, biber u zrnu i začini koji predstavljaju kulinarsku tajnu svakog takmičara. Smatra se da što je više vrsta mesa u loncu, kupus je bolji. Sve se to krčka na tihoj vatri od bukovih cepanica u trajanju od nekoliko sati (što zavisi od veličine lonca).

Program Kupusijade u Mrčajevcima
Program Kupusijade u Mrčajevcimafoto: Printscreen/Facebook/Kupusijada Mrčajevci

I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program. Između ostalih, u subotu veče pevaće Radiša Urošević, dok će u nedelju nakon proglašenja pobednika 20. Kupusijade na binu će izaći Gordana Lazarević.

Još nije poznato koliko će koštati porcija svadbarskog kupusa.

Bonus video:

00:28

POGAČIJADA U LJUTOVOM! Kišni dan nije omeo ljude, OVO JE RECEPT PERFEKTNU ŠTRUDLU! Manifestacija u znaku tradicije i ljubavi

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.