SPREMITE SE NA VRUĆINČINE, SLEDI NAM PAKLENI VIKEND: Evo da li će temperatura dostići 40°C i kad stiže ZAHLAĐENJE
Ada Ciganlija, Foto: Tamara Trajković

VREMENSKA PROGNOZA

SPREMITE SE NA VRUĆINČINE, SLEDI NAM PAKLENI VIKEND: Evo da li će temperatura dostići 40°C i kad stiže ZAHLAĐENJE

Aktelni četvrti toplotni talas imaće svoj vrhunac u Srbiji tokom vikenda

Objavljeno:

Nastavlja se toplotni talas u Srbiji. I danas je uz sunčano vreme bilo veoma toplo, a temperatura se u većini predela u toku poslepodneva kretala oko 35°C.

Inače, talas vrelog vazduha sa zapada i jugozapada Evrope sada se širi prema istoku i još jačim intenzitetom zahvatiće naše područje tokom vikenda. Dakle, tokom vikenda jezgro vrele vazdušne mase nalaziće se iznad našeg dela Evrope.

U Srbiji za vikend sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura biće u subotu od 34 do 38°C, a u nedelju će biti najvrelije, uz temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Pred nama su i dalje tople noći, u Vojvodini i u Beogradu i tropske tople noći, jer se mininimalna temperatura neće spuštatai ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 23-24°C. Ugodnije će biti u južnim i centralnim predelima, a u kotlinama zapadne, jugoistočne i jugozapadne Srbije biće i svežije i maglovito, uz temperature i ispod 15°C, u Sjenici bi se minimalna temperatura spustila i na 12°C, što je i dalje viša temperatura od proseka, s obzirom na to da je prosek minimalne za kraj avgusta oko 9°C.

Ada Ciganlija, vrućina, Leto
foto: Nenad Kostić

Očekuju se i veoma visoke vrednosti UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje izlaganje suncu duže od 15 minuta bez adekvatne zaštite.

U nedelju će u košavskom području duvati veoma jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima od 70 km/h, a umerena košava duvaće i u Beogradu.

Veoma toplo vreme nastaviće se i u ponedeljak, uz temperature od 33 do 37°C. Ipak, posle sunčanog prepodneva, posle podne u severnim i zapadnim, a u utorak i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni, a temperatura će biti u padu i za više od 10 stepeni.

Kiša, Padavine, Oblačno, Oblačno vreme, Pljusak, kisa
foto: Zorana Jeftić

Dakle, aktelni četvrti toplotni talas imaće svoj vrhunac u Srbiji tokom vikenda, ali ni ovog puta kao tokom prethodna tri temperatura neće dostići 40°C i očekuju se vrednosti do 39°C.

S obzirom na to da je prosečna maksimalna temperatura za kraj avgusta u Srbiji od 25 do 29°C, one će tokom vikenda biti i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.