NAJVIŠE NEUDATAIH ŽENA I NEOŽENJENIH MUŠKARACA IMA U OVA 2 SRPSKA GRADA! Popis pokazao i gde ima NAJVIŠE RAZVODA
Beograd, Foto: Nebojša Mandić

da li treba da nas zabrinu ovi podaci?

NAJVIŠE NEUDATAIH ŽENA I NEOŽENJENIH MUŠKARACA IMA U OVA 2 SRPSKA GRADA! Popis pokazao i gde ima NAJVIŠE RAZVODA

Udeo razvedenih povećan je sa 4,9 na 6,1 odsto

Objavljeno:

Prema rezultatima Popisa 2022. godine, oko polovine stanovništva u Srbiji starosti 15 i više godina je u braku (51 odsto), dok skoro trećina (31 odsto) nikada nije sklapala brak, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, uočljive su velike razlike među polovima u pojedinim kategorijama.

Tako, 36,7 odsto muškaraca starosti 15 i više godina nikada nije sklapalo brak, dok je udeo neudatih među ženama starosti 15 i više godina 25,8 odsto. S druge strane, među ženama starim 15 i više godina 17,8 odsto je udovica, dok je kod muškaraca udeo udovaca svega 4,9 odsto.

Burma
Burmafoto: Youtube printscreen/Croatia Records

U periodu između dva poslednja popisa, od 2011. do 2022. godine, smanjen je udeo lica u braku - sa 55 na 51 odsto, dok je zabeležen porast udela lica koja nisu sklapala brak - sa 28 na 31 odsto.

Udeo razvedenih povećan je sa 4,9 na 6,1 odsto, dok je udeo udovaca/udovica ostao nepromenjen u odnosu na prethodni popis - 11,6 odsto.

Pet opština sa najvećim učešćem lica u braku su: Preševo (60,6 odsto), Bujanovac, Aleksandrovac, Prijepolje i Raška.

Najveće učešće neoženjenih/neudatih lica zabeleženo je u gradskim opštinama Grada Beograda - Stari grad (38,4 odsto), Zvezdara, Vračar, Palilula i Voždovac i u Novom Sadu (36 odsto).

Učešće razvedenih lica najveće je u Subotici (8,9 odsto), Bečeju, Senti, Zaječaru i u Beogradskim gradskim opštinama Stari grad (8,3 odsto) i Vračar.

Ravod
Ravodfoto: Profimedia

Kada je reč o licima koja žive u vanbračnoj zajednici, rezultati Popisa iz 2022. godine navode da od ukupno 5.691.551 lica starosti 15 i više godina, 277.140 lica tj. četiri odsto živi s partnerom/partnerkom u vanbračnoj zajednici. Njihova prosečna starost iznosi 42,3 godine.

U odnosu na Popis iz 2022. udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici u stanovništvu starosti 15 i više godina povećan je za jedan odsto.

Najveći udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici u ukupnom stanovništvu starosti 15 i više godina zabeležen je u: Majdanpeku (10,5 odsto), Kovinu, Žagubici, Beloj Crkvi, Požarevcu i Srbobranu.

Najmanji udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici imaju opštine Preševo, Prijepolje i Trgovište (ispod jedan odsto), Raška, Mali Zvornik, Sjenica i Ljubovija.

Bonus video:

01:34

PORAŽAVAJUĆE! 850 HILJADA SRBA NEMA OSNOVNU ŠKOLU: Profesori UPOZORAVAJU – Ako se nešto ne učini, biće SVE GORE (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.