NEMAČKA U PROBLEMU SA RADNOM SNAGOM: Kvalifikovanih radnika sve MANJE, OVE delatnosti su najviše pogođene
Foto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

problem

NEMAČKA U PROBLEMU SA RADNOM SNAGOM: Kvalifikovanih radnika sve MANJE, OVE delatnosti su najviše pogođene

Ifo je anketirao oko 9.000 kompanija širom Nemačke.

Objavljeno:

Nedostatak kvalifikovanih radnika u nemačkim preduzećima prošlog se meseca još više povećao, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta Ifo, prenosi Nemačka agenvija(dpa).

Ifo je anketirao oko 9.000 kompanija širom Nemačke.

Kako pokazuju rezultati, u julu je 43,1 posto preduzeća imalo manjak kvalifikovanih radnika. U aprilu, kada je sprovedeno prethodno istraživanje, ovaj problem prijavilo je 42,2 posto.

- Uprkos slabijim ekonomskim rezultatima, mnoge kompanije još uvek očajnički traže radnike, rekao je stručnjak Ifa Stefan Sauer.

U julu prošle godine rekordan broj kompaniji žalio se na nedostatak radnih mesta – 49,7 posto.

Sada zbog nedostatka radnika najviše strada uslužni sektor, poput prava, knjigovodstva i revizije, gde se žalilo više od tri četvrtine kompanija.

Slede oko dve trećine prevozničkih kompanija, kao i arhitektonski i projektantski biroi, što je daleko najmasovniji deficit u tim delatnostima.

Bonus video: AKO NISTE ZADOVOLJNI NA POSLU, NAĐITE NOVI POSAO Jevtović oštro o zloupotrebi bolovanja: Nadamo se da će ovo pomoći poslodavcima

03:25

AKO NISTE ZADOVOLJNI NA POSLU, NAĐITE NOVI POSAO Jevtović oštro o zloupotrebi bolovanja: Nadamo se da će ovo pomoći poslodavcima

(Espreso/DPA/Fenix Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.