POTRAŽNJA ZA OVIM POSLOM U SRBIJI JE SVE VEĆA: Plate idu i do 120.000 dinara, a NE TREBA vam FAKULTET
Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

ZARADA

POTRAŽNJA ZA OVIM POSLOM U SRBIJI JE SVE VEĆA: Plate idu i do 120.000 dinara, a NE TREBA vam FAKULTET

Neto zarade u ovom delu uslužnih delatnosti kreće se od 60.000 do 120.000 dinara

Objavljeno: 19:39h

Koliki je značaj frizerskih i kozmetičkih salona žene su najbolje osetile tokom pandemije. Samo u prethodnoj godini osnovano je 500 novih salona. Iako je rast cena uzdrmao i ovu delatnost, izgleda da potreba žena za zdravom kosom, urednim noktima i glatkom kožom ne pita koliko košta. Može se slobodno reći da ni naše sugrđanke nisu imune na brigu o svom izgledu. Prema podacima Agencije za privredne registre, uočljiv je stalan rasta broja novih salona. Ukoliko se takav trend nastavi, procenjuje se da će do kraja godine njihov broj biti duplo veći nego prethodne. Masovni prelazak u preduzetničke vode stvara veliki problem postojećim poslodavcima da zadrže svoje radnike, upozoravaju stručnjaci.

- Potražnja za uslugom frizera kozmetičara je porasla, naročito kada pričamo o velikim centrioma, odnosno velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš pa tako dalje. A onda kada uzmemo uzročno posledično svakako da je i veća potražnja za ovim kvalifikovanim radnicima, odnosno frizerima ili kozmetičarima. Mi imamo situaciju na našem tržistu da sami frizeri kao pozicija spadaju u deficitarno zanimanje već dugi niz godina i da saloni gde ne mogu, maltene da pronađu kvalifikovanog radnika da bi popunili svoja upražnjena radna mesta - rekao je Miloš Turinski, Infostud.

Izrastak, Kosa, Farbanje kose, Farba za kosu, Plava kosa, Frizer, Bojenje kose
foto: Profimedia

Posao frizera je posle programera najpopularnije zanimanje među preduzetnicima mlađim od 35 godina. Neto zarade u ovom delu uslužnih delatnosti kreće se od 60.000 do 120.000 dinara, a visina ove cifre u najvećoj meri zavisi od salona u kome se radi, ističu frizeri. - Dobrog radnika morate dobro da platite. Devojke koje rade kod mene rade dugo godina. Uglavnom se ne menjaju nego im stalno pristižu nove. Prolaze obuke u mom salonu, zajedno prođemo i odnos sa klijentima I odnos prema preparatima koji se koriste itd…Tako da ako ih dobro platite nemaju razloga da odlaze - rekao je Aleksa Rabrenović, frizer za Kurir.

Neregistrovani saloni uzrok su velikih razlika u cenama usluga. Tako recimo za farbanje u proseku treba izdvojiti 2.500 dinara, za depilaciju više od 2.000, tretmane lica oko 3.000, dok za manikir i predikir u proseku treba izdvojiti 5. 000 dinara. Kada se sve ovo sabere, ne čudi što su mnogi ljudi prepoznali ovu delatnost kao plodonosno tlo za ulaganje svog kapitala.

Bonus video:

02:21

MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.