MARKO JE ŽENA, JOŠ KOJI DAN: Jedini san mu je da "piški stojeći"! USKORO MENJA POL U SRBIJI! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

Ona je ON

MARKO JE ŽENA, JOŠ KOJI DAN: Jedini san mu je da "piški stojeći"! USKORO MENJA POL U SRBIJI! (FOTO)

Iako u njegovoj ličnoj karti stoji JMBG svojstven za žene, pa čak i žensko ime (koje iskreno ni ne znam) on je za mene od starta bio - on

Objavljeno: 16:22h
Suzana Trajković

Roditeljima sreća, za njih pomalo čudne devojčice koja se oblači i ponaša kao dečak, čini mu se, tada nije bila bitna. Na diskriminaciju je, osim od rođenih roditelja nailazio i od vršnjaka. Jedino razumevanje imao je od dede. Deka je, prema Markovim rečima, bio jedina osoba koja je razumela različitost. Nije mu bilo teško da unuci ofarba bicikl u zeleno, da kupi mušku trenerku.

- Jedino je on znao...naslućivao je ono što možda ni sam tada nisam shvatao - priča naš sagovornik.

Najgori neprijatelj trans osobe koja prolazi kroz tranziciju i priprema se za promenu pola jeste ono što svi imamo u novčaniku - lična karta.

Problem pri svakom pokazivanju ličnog dokumenta, uprkos šifri koju su lekari upisali u zdravstveni karton, jesu - pogledi ljudi. JMBG je najveći problem. Na svakom razgovoru za posao (koji upravo iz ovog razloga nema već duže od godinu dana) sve je super dok ne dođe do pokazivanja ličnih dokumenata.

- Zblanu se, najblaže rečeno. Vide ženska dokumenta, a mene u stolici. "Ja im kažem nemojte se smejati, ja nisam izrod, nemojte se smejati tuđoj nesreći". To nije ničiji hir, ali ljudi to ne shvataju.

O izlasku na izbore nije ni razmišljao. Na probleme je nailazio na svakom ćošku - i to bukvalno. Na granici, u pošti. Dešavalo mi se da odem u poštu da podignem novac, dam ličnu kartu, oni počnu da mi se smeju uz pitanje "čija ti je ovo lična karta?"

Slika u Markovoj ličnoj karti malo se razlikuje od sadašnjosti zbog hormona koje mesecima uzima, a koje su terapija pred promenu pola.

Do promene dokumenata krije ličnu kartu "kao zmija noge".

- Trudim se da se malo primirim, ne idem u Dom zdravlja, pošte, nigde, jer su mi prava ugrožena. I uprkos šifri, i njihovim izvinjenjima, tu neprijatnost i diskriminaciju koju doživim kasnije ne može niko da nadomesti.

Proces promene pola, kad žena prelazi u muškarca, znatno je komplikovaniji nego kad je obrnuto. Skidaju se grudi, vadi se materica, jajnici, i tada se formira neopenis. Najpre se radi metoidioplastika, kada se od polnih ženskih usana pravi mali penis, kako bi tada već muškarac mogao da vrši malu nuždu, tačnije, što bi se reklo "da piški stojeći". To je samo jedan od zahvata, a sledi i drugi, koji podrazumeva pravljenje funkcionalnog i većeg muškog polnog organa. To je falioplastika.

foto: Fonet

Iako vam možda zvuči kao naučna fantastika - ovo se radi u Srbiji. Iako je u pitanju komplikovana hirurška intervencija, Marko je na to spreman. Strah ne oseća. Živi za tren kad će se probuditi kao muškarac.

Marko je 35 godina bio zatočen. Živeo je kao u okovima. A sada jedino što željno iščekuje jesu operacije promene pola a potom i promena dokumenata u kojima će napokon stajati muško ime.

Ti trenuci, za koje sada živi sada su tu na dohvat ruke. Tu su, baš kao i sreća koja će startovati - već za koji dan.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.