IVAN OD ROĐENJA IMA CEREBRALNU PARALIZU: Otežano hoda i govori, potreban mu je novac za vežbe, POMOZIMO MU!
Ivan Filipčev, Foto: Privatna arhiva

pomognimo ovom dečaku!

IVAN OD ROĐENJA IMA CEREBRALNU PARALIZU: Otežano hoda i govori, potreban mu je novac za vežbe, POMOZIMO MU!

Slanje SMS-a: pošaljite 129 na 3030

Objavljeno: 09:09h
Miloš Dojčinović

Ivan Filipčev (12) i njegova braća blizanci Vanja i Filip bili su prevremeno rođene bebe. Vanja je izgubio životnu bitku, a Filip je zdravo i veselo dete. Kao posledica krvarenja na mozgu, Ivanu je dijagnostifikovana cerebralna paraliza, hidrocefalus, ima VP šant, pored toga deformitet stopala, strabizam i loš EEG.

Pored svih redovnih tretmana, Ivan ni danas još ne može da samostalno hoda i stoji, ali je u poslednje dve godine postigao veliki napredak zahvaljujući raznim terapijama: naučio je da puzi, sve bolje sedi, okreće se, može da se uzdigne na kolena, govori, uspeva da hoda u hodalici i stoji u stajalici.

Kako tvrdi njegova majka Kristina Demeter Filipčev za portal Espreso, nije najveći problem to što Ivan ima cerebralnu paralizu niti to da li je sve "moralo ovako da bude" sa njegovim životom. Problem je u tome što zdravstveni sistem ne obezneđuje ni deset odsto toga što je deci sa cerebralnom paralizom neophodno, a to su svakodnevne vežbe, pomagala, i ako je neophodno, zaista dobro izvedene operacije.

"To je počelo praktično kada je rođen, 2011. godine u martu jer su u pitanju bili prevremeno rođeni blizanci. On je ubrzo imao dijagnostifikovan hidrocefalus. Zbog toga je od četvrtog meseca svog života na terapijama. Imao je dve operacije zbog deformiteta stopala, i sada su mu neophodna pomagala i postoperativna rehabilitacija. Neophodne su mu svakodnevne vežbe nakon operacije stopala, pošto on nije u stanju samostalno da hoda i stane na noge. Dakle, bitno je da vidimo da li će moći samostalno da hoda u hodalici" započinje priču njegova majka Kristina.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, nakon 7 nedelja, skinut mu je gips nakon teške i komplikovane operacije stopala. Sada mu je neophodno da ponovo uspe da koristi noge, da pokuša da ponovo stoji u hodalici – a to znači intenzivnu rehabilitaciju.

"Mi više od 8 godina molimo za finansijsku pomoć za lečenje našeg sina Ivana. Ali sve teže ide, jer je on, u moru bolesne dece, prilično nevidljiv, nema ga u poslednje vreme u medijima i sve manje novca uspevamo da prikupimo." tvrdi Kristina.

Ivanu je takođe potreban i specijalni sistem za vežbe, pre svega za vertikalizaciju: Pragma sistem, čija cena, oko 10.000 evra, za njega nedostižna.

"Moj sin svaki dan mora da ide na vežbe, osim subote i nedelje. U pitanju su BDA vežbe i kinezi terapija i zato je potrebno oko 1.000 evra mesečno.Te vežbe se periodično menjaju, svakog desetog u mesecu u zavisnosti kakvo mu je stanje tela. Potrebno mu je za novu obuku oko hiljadu evra i potrebno mu je jedno pomagalo koje olakšava vertikalizaciju i zato je potrebno skupiti 10.000 evra. Moj sin mora svaki dan da vežba, kao i sva ostala deca koja imaju cerebralnu paralizu, jer ako ne vežba može se deformisati." tvrdi Kristina.

Ivan je tokom svog života ima desetak operacija glave, nogu i očiju, kao i lasersku operaciju čitavog tela.

"On je za ovih deset godina, imao oko desetak operacija, dva puta je operisao glavu, jednu operaciju očiju, četiri operacije nogu, pošto se one ne rade istovremeno i jednu lasersku operaciju celog tela koja se obavlja u Ćupriji. Trenutno mu nije neophodna operacija, pošto je vežbama kuk uspeo da vrati na mesto i da se blago pomera, a i kičma mu je delimično reformisana. Tako da se ja nadam da mu neće biti potrebna operacija." kaže ona.

Čim se Ivan rodio, lekari su Kristini saopštili sumorne prognoze o njegovoj sudbini, da će on uvek vegetirati, da nikada neće progovoriti i hodati. Međutim, snažna ljubav majke prema sinu, kao i mukotrpna borba za njegovo zdravlje su dokazali da ima pomaka i da njegovo stanje može da se poboljša koliko toliko.

"Osećam se jako loše kao roditelj, ali mi smo za ovih dvanaest godina dokazali da Ivan može da govori, da može da hoda i pokreće se uz pomoć hodalice, da može da ide u školu i pohađa nastavu. On ide u atipičnu školu, sada je završio četvrti razred i uskoro kreće u peti. On je u mogućnosti da se socijalizuje sa drugom decom i on je jedno veselo dete, ali problem je taj što ima cerebralnu paralizu i što mu ona otežava život" zaključuje Kristina Demeter Filipčev.

Pomozimo Ivanu!

Korisnički računi Ivana Filipčeva u Fondaciji budi human:

Dinarski račun: 160-0000000441367-25

Devizni račun: 160-0054000014055-30 IBAN: RS35160005400001405530

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Slanje SMS-a: pošaljite 129 na 3030

Bonus video:

01:58

Građani Sremske Mitrovice pokazali humanost

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.