SEBASTIAN JE NEPOKRETAN I HRANI SE PREKO SONDE: Sa majkom komunicira očima i ne može da govori, POMOZIMO!
Sebastian Berec, Foto: Privatna arhiva, AP Photo Victor R Caivano

SVI ZAJEDNO!

SEBASTIAN JE NEPOKRETAN I HRANI SE PREKO SONDE: Sa majkom komunicira očima i ne može da govori, POMOZIMO!

Ona se nada da će ipak, nakon svih patnji i muka i invaliditeta, njen Sebastian ponovo moći da se kreće i da se vrati normalnom životu kao i njegovi vršnjaci

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Nepredviđene situacije događaju se onda kada se najmanje nadamo. Jedan pogrešan potez, jedan pogrešan korak može nam promeniti život iz korena... ili nesrećan splet okolnosti koje mogu dovesti do neočekivanog. Ovo potvrđuje tragična priča mladića Sebastiana Bereca (22) iz Bečeja koji je nakon preživljene saobraćajne nesreće ostao u potpunosti nepokretan i prikovan za krevet.

Njegova majka Tunde Berec priča za naš portal kako je izgledao kobni dan, kada je Sebastian doživeo tešku nesreću, kako provodi život prikovan za krevet, kao i to kako je biti majka nepokretnog mladića.

"Saobraćajna nesreća se dogodila novembra prošle godine. Tada se moj sin nalazio u automobilu sa svojim prijateljima. Vraćali su se putem iz pravca Mileševa za Bečej. Sedeo je na suvozačkom mestu, a onda prema priči nešto se dogodilo sa točkom od automobila. Onda je njegov prijatelj izgubio kontrolu nad vozilom. Naleteli su na jedno drvo, a zatim su udarili u drugo i tu su se zaustavili", priča potresno njegova majka Tunde Berec.

Sebastian je u nesreći zadobio teške povrede glave i pluća. Ostao je u potpunosti nepokretan, pored toga što ne može da pokreće ruke i noge, on ne može da pokreće usta, da normalno izgovara reči, i zbog toga ima velikih poteškoća i u ishrani.

"Nakon nekoliko meseci od tog tragičnog dana, moj sin je i dalje vezan za krevet. Skroz je nepokretan i nije u mogućnosti da pomeri niti ruke niti noge. Hrani se isključivo preko PEG sonde koja mu je ugrađena u želudac... Ja mu spremam hranu i hranim ga preko te sonde koja mu omogućava da mu hrana dospe direktno u želudac. Moram da vodim računa, jer Sebastian sme da unese samo manju količinu hrane", priča Tunde.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Iako je nepokretan, Sebastian ne prima tuđu negu, takođe ima pravo na rehabilitaciju, ali tek od naredne godine.

"Pomažu nam njegovi prijatelji, poznanici i ostali ljudi, onda kada se skupe i organizuju humanitarne turnire u fudbalu. Onda oni sakupljen novac uplate na naš bankovni račun. Na taj način prikupljamo novac za Sebastiana. Papire za tuđu negu sam predala, ali nakon svog ovog vremena još uvek nisam dobila odgovor. Takođe, nema pravo na banju, jer je ove godine iskoristio sve dane za rehabilitaciju, tek će biti u mogućnosti da ide sledeće godine", priča ona.

Prognoze lekara nisu optimistične, budući da bi mogla da se izvrši bilo kakva intervencija, neophodno je da se Sebastianu regeneriše mozak sam od sebe. Koliko će biti potrebno vremena za to, to niko još uvek ne zna.

"Lekari su nam saopštili da je neophodno da Sebastijan ide na operaciju. Ali, prvo je neophodno da mu se mozak regeneriše. Problem je u tome što se ne zna tačno koliko će to trajati, da li pola godine, godinu dana ili čak pet godina. Moj sin ima mikrooštećenja na mozgu zbog kojih je sada prikovan za krevet", objašnjava Tunde.

Troškovi lečenja su jako skupi, jer Sebastian pored terapija koje prima, ima i trahealnu kanilu koja mu je postavljena u vidu cevi na dušniku kako bi mogao da normalno diše.

"On redovno pije lekove. Neke lekove doktorka prepiše na recept, a neke ne i onda ih plaćam. On pije lekove za pritisak, neophodan mu je i fiziološki rastvor, a uz to ima i kanilu na dušniku. Takođe, fizijatar ga obilazi svaki dan, od ponedeljka do petka i to plaćamo dve hiljade dinara dnevno. Za nedelju dana potrošimo deset hiljada dinara", kaže Sebastianova majka.

Iako je Sebastian skroz nepokretan, on je svestan i zna šta se oko njega dešava. Sa svojom majkom komunicira isključivo očima i to kapcima.

"To je jedini način da se sporazumem sa svojim sinom i da komuniciram sa njim. Kada ga pitam da li nešto želi, ukoliko očima trepće brzo to znači odgovor "da" i da želi to, ali ukoliko trepće polako i sporo to predstavlja odgovor "ne", objašnjava Tunde.

Ona se nada da će ipak, nakon svih patnji i muka i invaliditeta, njen Sebastian ponovo moći da se kreće i da će moći da se vrati normalnom životu kao i svi njegovi vršnjaci.

Pomozimo Sebastianu!

SWIFT CODE: GIBAATWG Erste group Bank AG Wien, Austria

SWIFT CODE: GIBARS22 Erste Bank A.D. Novi Sad, Republika Srbija

IBAN: RS35340000003219946940

NAME TINDE BEREC

ADRESS BOKANJI DEŽEA 13 BEČEJ

Bonus video:

12:44

SKOK U REKU PROMENIO JE SVE! Miroslav Stanišić je u 27. godini ostao nepokretan, ali nikad nije ODUSTAO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.